Zorg voor vluchtelingen met psychische problemen

Nieuws | de redactie
15 juni 2009 | De Kenniskring Transities in Zorg van de Hogeschool Rotterdam doet onderzoek naar de verpleegkundige zorgverlening aan vluchtelingen en asielzoekers in de geestelijke gezondheidszorg. Het doel van dit onderzoek is GGZ verpleegkundigen hulp te bieden of handvatten te geven in hun werk voor deze doelgroep.

Resultaten
De resultaten van het onderzoek zullen worden ingebed in het onderwijs, zodat ook toekomstige verpleegkundigen ervan kunnen profiteren en leren hoe ze asielzoekers en vluchtelingen met psychische problemen kunnen ondersteunen bij hun zorgende taak. In het gezondheidszorg onderwijs (HBO-V) is er nog nauwelijks aandacht voor de problematiek en de verpleegkundige zorg voor asielzoekers en vluchtelingen.   

In kaart gebracht 
In 2008 werden er verpleegkundigen geïnterviewd op 2 asielzoekerscentra, binnen Bavo-Europoort en GGz Delfland alsmede binnen afdeling Phoenix van psychiatrisch centrum De Gelderse Roos in Wolfheze, om de verpleegkundige zorg voor asielzoekers en vluchtelingen met psychische problemen in kaart te brengen. Een vertrouwensrelatie opbouwen is een kerninterventie bij de zorg voor asielzoekers met psychische problemen. Er zijn vele nuances in te ontdekken zoals vertrouwen kweken, vertrouwen winnen, vertrouwen krijgen, vertrouwen behouden en vertrouwen versterken. De communicatie met asielzoekers kent vele lagen en dat maakt het voor verpleegkundigen complex om met asielzoekers te communiceren. Welke rol speelt de taal, welke rol de ziekte, welke rol de culturele achtergrond en welke rol de onzekerheid door de asielzoekersprocedure?

Ervaringen asielzoekers
In 2009 richt het onderzoek zich op de ervaringen van de asielzoekers zelf met betrekking tot de verpleegkundige zorg. Hoe wordt de verpleegkundige zorg door asielzoekers ervaren? Komen hun ervaringen overeen met de ervaringen van de verpleegkundigen die in 2008 zijn geïnterviewd? Via de GGZ en vluchtelingenwerk Nederland zijn asielzoekers geselecteerd die bereid waren aan dit onderzoek deel te nemen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK