De professor als popster

Nieuws | de redactie
10 juli 2009 | De universiteit is niet geaccrediteerd maar trekt wel de beste professoren van Nederland. Professor Ruud Lubbers wist zich daar enkele jaren geleden met een massaal bezocht college weer op de Nederlandse kaart te zetten. 21-23 augustus wordt er weer gedoceerd op de Lowlands University, de universiteit cum grano salis.

Aan jonge hond onder de hoogleraren Bas Haring de eer de collegereeks af te trappen. Hij doet dit door aandacht te besteden aan onconventionele, creatieve wetenschap. Professor Haring houdt van rare vragen en onorthodoxe onderzoeksmethoden; kortom een college in onvervalste Lowlands University-stijl.

Ton van der Steen, professor Biomedische Technologie, heeft wereldfaam verworven met zijn specialistische cardiologische onderzoeksmethode. Met behulp van ultrageluid op een katheter kan hij de slagaderen rond het hart vlijmscherp in beeld krijgen zodat eventuele obstakels verwijderd kunnen worden. Professor Van der Steen neemt de Echo-tent mee naar de belangrijkste spier van het lichaam voor een college van levensbelang.

Nog een stap dieper in het menselijk lichaam: professor macromoleculaire en organische chemie Bert Meijer gaat terug naar de basis. Hoe is het eerste leven ontstaan uit levenloze materie? Moleculair Architect Meijer voert de bezoekers van de Echo-tent mee naar atomair niveau.

Nieuw in de vijfde editie is het fenomeen duo-presentatie. Professoren Alfredo Brillembourg en Hubert Klumpner werken nauw samen in hun New Yorkse Urban Think Tank en nu ook in de Echo-tent in de Lowlandspolder. Aan maatschappelijk engagement geen gebrek bij deze bevlogen architecten; de professoren gaan liever de sloppen van Caracas in, dan de villa van president Chavez.

Professor Erwin Seydel, Medische Psychologie (Universiteit Twente), heeft genoeg van de therapeutische blik op uitsluitend de grootste psychische probleemgevallen. Heel veel mensen zijn licht ongelukkig en worden niet geholpen. Professor Seydel denkt dat deze groep gelukkiger kan worden met behulp van ICT-toepassingen en robots. Kortom; luister naar Seydel en vergeet Freud!

Aan oud VVD-leider, eurocommissaris en professor Frits Bolkestein de eer om Lowlands University 2009 af te sluiten. De erudiete liberaal ontvouwt in zijn college op geanimeerde wijze zijn ideen over de fundamenten en de toekomst van Europa.

Een programma met diepgravende en afwisselende colleges die in de traditie passen van de oraties van Ronald Plasterk, Wubbo Ockels, Ruud Lubbers en meester Pieter van Vollenhoven die in de voorgaande jaren met verve hun college op Lowlands University hebben gegeven.

Lowlands University vindt plaats van 21 t/m 23 augustus 2009 in de Echo-tent. Het volledige programma is te vinden op www.coolpolitics.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK