Duurzaam beoordelen

Nieuws | de redactie
16 juli 2009 | Een duidelijke toetsingsmethode om projecten op duurzaamheid te beoordelen, miste nog in de Grond, Weg en Waterbouwsector. HAN-studenten Patrick Morren en Rob Hendriks ontwikkelden zo’n methode en wonnen daarmee de Civiel Award van Vitae.

Vitae, het netwerk van de Nieuwe Professional, heeft vrijdag 10 juli voor de 14e keer de Bouw en Civiel Award uitgereikt. De Civiel Award is gewonnen door de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). De Bouw Award ging naar de Hogeschool van Amsterdam.

Wat is de Bouw en Civiel Award?

De Award wordt sinds 1995 uitgereikt en is een landelijke prijs voor afstuderende HTS-bouwkundigen en HTS-civieltechnici in het laatste jaar van hun studie. Op de finaledag presenteerden 11 hogescholen uit heel Nederland hun best afstudeerproject Bouwkunde en/of Civiele Techniek. De winnaars ontvangen naast de Award een reischeque. Een vakjury bepaalde op grond van een presentatie, expositie en een vragenvuur de uiteindelijke winnaars.

Brug naar Duurzaamheid

De HAN heeft met de Civiel Award de 1e prijs gewonnen met het project Brug naar Duurzaamheid. Volgens de studenten Patrick Morren en Rob Hendriks zijn er in de Grond, Weg en Waterbouwsector (GWW) diverse projecten waar duurzaamheid als opportuun punt naar voren komt. Belangrijk omdat ook de GWW-sector haar steentje moet bijdragen aan het tegengaan van het uitputten van grondstoffen en de milieuvervuiling.

In de sector mist men nog een duidelijke toetsingsmethode om projecten op duurzaamheid een score te geven. Daarom hebben de studenten een speciale methode ontwikkeld. Voor het direct kunnen aflezen van de duurzaamheidsscore is een figuur ontworpen. In het project is gekozen een Kompas te hanteren, waarin alle toetsonderdelen zijn meegenomen. De uiteindelijke toetsingmethode is een globale uitwerking om aan GWW-projecten een duurzame beoordeling te geven.

Juryoordeel

De jury looft het HAN-project Brug naar Duurzaamheid omdat het een heldere visie heeft en de opdracht met passie is geschreven. “Het belang van duurzaamheid in de civiele techniek wordt onderstreept en geeft met het project vorm. Het Kompas is een dynamisch document dat een lans breekt voor duurzaamheid in de sector”, aldus de vakjury van aantal experts uit de Nederlandse Bouw- en Civieltechnische wereld.

Cineship

De Hogeschool van Amsterdam heeft de 1e prijs gewonnen met het afstudeerproject ‘Drijvende bioscoopgebouw Cineship’. Omdat Amsterdam weinig grond maar veel water bevat is het idee ontstaan om een bioscoopgebouw op het water in de IJ-haven te situeren. De studenten, Remko de Boer, Willem Kok, Sjors Wit en Joey Heynens, hebben dit reeds bestaande idee van architect R. Leijbers bouwkundig uitgewerkt tot een realiseerbaar complex.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK