HAN-studenten maken India duurzamer

Nieuws | de redactie
28 juli 2009 | Studenten van de HAN-opleiding Autotechniek hebben in de Indiase plaats Chennai de eerste prijs behaald in de Hybrid TukTuk Battle. Met hun idee voor een schonere, zuinige lpg-motor voor de vijf miljoen tuktuks die door India puffen, versloegen ze vijf andere technische universiteiten en hogescholen uit Nederland en India.

Woestrijdende en gasuitblazende driewielers met sterk vervuilende 2-taktmotoren bepalen het Indiase straatbeeld. Een schonere uitlaat voor deze taxi’s zou het milieu drastisch verbeteren, redeneerde Stichting Enviu, die zodoende een prijsvraag uitschreef voor het beste concept om tuktuks duurzamer te maken. Onder begeleiding van docenten ontwikkelden en bouwden de HAN-studenten het winnende ontwerp: een kit (zelfbouwpakket) waarmee een tuktuk-motor kan worden omgebouwd voor directe vloeibare lpg-injectie. Met lpg verbruikt de tuktuk maar liefst circa 40% minder brandstof en ook de vervuiling neemt in die orde van grootte af.

Voor de kit van de HAN-studenten zou intussen al veel belangstelling bestaan in India. In samenwerking met Stichting Enviu gaan ze proberen het plan op de markt te brengen. Zo zetten de studenten hun prijzengeld van € 10.000,- in ter verbetering van hun eigen product en voor marketingdoeleinden, en heeft Enviu al een Indiaas bedrijf bereid gevonden de kit te verkopen. De prijs zal naar schatting rond de € 200,- bedragen, wat gelijk staat aan anderhalf maandsalaris van een Indiase chauffeur. De eenmalige investering is echter binnen een half jaar terugverdiend door de fikse besparing op de brandstofkosten. Om de investering mogelijk te maken en om te voorkomen dat chauffeurs ten prooi vallen aan woekerrentes van lokale geldschieters, wil Enviu ook een financiële dienstverlening starten.

Meer informatie over het HAN Automotive TukTuk Project vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK