Plasterk: ‘English please’

Nieuws | de redactie
1 juli 2009 | Kunnen docenten in het hoger onderwijs in Engels lesgeven? Minister Plasterk, die het gebruik van Engels aan hogescholen en universiteiten wil stimuleren, gaat dit inventariseren. Op verzoek van de PVV.

Hieronder vindt u de tekst van het antwoord van de minister aan het Kamerlid Martin Bosma:

Voor het studiejaar 2009/2010 worden volgens de gegevens van de NUFFIC 1388 geaccrediteerde opleidingen volledig in het Engels aangeboden en 14 geaccrediteerde opleidingen deels in het Engels verzorgd. Dit totaal aantal van 1402 international study programmes beslaat ruim 20% van het totaal van de geaccrediteerde opleidingen (voltijd, deeltijd en duaal) in Nederland. Het merendeel van de Engelstalige opleidingen betreft masteropleidingen.

Er is echter momenteel geen systematisch onderzoek beschikbaar naar de kwaliteit van het Engels dat aan die opleidingen wordt gegeven. Ik zal in 2009 een inventarisatie laten doen binnen de hoger onderwijsinstellingen naar de initiatieven en goede voorbeelden op het gebied van verbetering van de kwaliteit van de taalvaardigheid van docenten. Ik zal u hierover voor het eind van 2009 nader berichten.

Op basis van de mij nu bekende feiten kan ik u in deze brief alvast het volgende meedelen. De kwaliteit van het onderwijsaanbod inclusief de beheersing van de taal door het docentenkorps is gewaarborgd via de accreditatie. Instellingen zijn sinds 2007 verplicht expliciet in de accreditatieaanvraag aan te geven in welke taal de opleiding zal worden verzorgd. Tevens wordt in de accreditatieaanvraag getoetst of het personeel gekwalificeerd is voor de inhoudelijke, onderwijskundige en organisatorische realisatie van het opleidingsprogramma. Hieronder wordt ook een voldoende niveau van het Engels verstaan in het geval de opleiding in het Engels wordt gegeven.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK