Senator én gelauwerd gynaecoloog

Nieuws | de redactie
30 juli 2009 | Marleen Temmerman, lid van de Belgische Senaat en diensthoofd van de vrouwenkliniek van het UZ Gent, is uitgeroepen tot de meest verdienstelijke gynaecologe ter wereld. Temmerman ontvangt deze driejaarlijkse prijs van de Internationale Federatie van Gynaecologen en Verloskundigen (FIGO). Het is een erkenning voor 'vrouwelijke gynaecologen en verloskundigen die in hun dagelijkse praktijk of met hun onderzoek op een belangrijke manier hebben bijgedragen tot de verbetering van de gezondheidszorg voor vrouwen'.

“Het spreekt vanzelf dat ik erg tevreden ben met deze prijs”, zei Temmerman in een reactie aan de krant De Morgen. “Het is een mooie erkenning voor het werk dat we onder andere met het International Centre for Reproductive Health hebben gerealiseerd.” Dat centrum werd door Temmerman in 1994 opgericht met als doel via onderzoek en concrete projecten de seksuele gezondheid in voornamelijk ontwikkelingslanden te verbeteren. Het centrum heeft verschillende projecten lopen voor aidsbestrijding en familie-planning en was de jongste jaren steeds actiever op het vlak van seksueel geweld tegen vrouwen, onder andere in de oorlogsregio’s van Congo.

In de jaren tachtig stuurde voormalig Unaids-directeur Peter Piot haar naar Kenia om onderzoek te verrichten rond hiv/aids en zwangerschappen. Haar jarenlange verblijf in het Afrikaanse land en het werk in de sloppenwijken van Nairobi beïnvloedde de rest van haar carrière. “Professioneel was het een zeer bevredigende periode”, vertelt Temmerman in een interview dat morgen in De Morgen gepubliceerd wordt. “In Kenia had ik het gevoel dat ik in het midden van het leven stond.” Na haar verblijf in Kenia wordt Temmerman diensthoofd van de vrouwenkliniek van het UZ-Gent en de eerste vrouwelijke professor gynaecologie van het land.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK