Zomerspecial

Nieuws | de redactie
10 juli 2009 | De politieke terughoudendheid om nieuw onderwijsbeleid te gaan voeren, biedt kansen voor docenten en scholen om zelf te innoveren en het debat naar zich toe te trekken.

De achtergronden daarvan leest u hier. De vernieuwing van het leraarschap is een thema waarover u de komende tijd op ScienceGuide veel meer zal kunnen lezen.

Hoger onderwijs

– 20 jonge academici krijgen in de pilot Eerst de klas de gelegenheid 2 jaar docent te worden met daarna de mogelijkheid om naar een andere  carrière te switchen. Bedrijfsleven, scholen en politiek kwamen dat dinsdag overeen.

– De Onderwijsraad komt met handvatten om het levenlangleren beter vorm te geven. Het publieke onderwijs zou meer deeltijdmogelijkheden moeten bieden, zo staat in een advies dat vandaag verschenen is. 

Wetenschap


– Een kennisintensieve samenleving met internet en media vraagt een nieuwe doordenking van democratie, zo betoogt bestuurskundige Roel In ’t Veld, die eind augustus een RMNO-conferentie over dat thema in Leiden voorzit. Ook het onderwijs zal moeten veranderen om mee te komen, vindt hij: “Het is tijd voor een grote schoonmaak in het onderwijsbeleid”.

– Voor haar R&D-beleid laat de Finse regering de klassieke universiteit van Helsinki links liggen om in zee te gaan met universities of applied science. Dat is wel anders dan in Nederland, constateert Johan Sevenhuijsen. “We hebben in Nederland wel een Innovatieplatform naar Fins model, maar wat die doen, houden ze zorgvuldig geheim”. Het is ze niet gelukt om Ahmedinejad uit zijn presidentiële paleis te twitteren. Maar de gebeurtenissen van de afgelopen weken lieten wel de groeiende invloed zien van een online middenklasse in Iran, aldus HAN-lector Jaap van Till.

En ook

In de Tweede Kamer worden woordvoerders HO en SF vaak als backbenchers beschouwd, maar opvallend veel van hen komen al een paar jaar later op hoge posities terecht. En ook de universitaire bestuurskamer moet niet onderschat worden als springplank voor een verdere carrière.


De volgende Nieuwsbrief van ScienceGuide verschijnt in augustus. Prettige vakantie!

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK