Doorbraak HBO bij Sirius

Nieuws | de redactie
17 augustus 2009 | HBO scoort ditmaal wel bij Sirius-toewijzing, terwijl OCW 'feminiseert'.Nieuwsbrief ScienceGuide – augustus 2009, nummer 27

ScienceGuide Top 10 2009

·  De ScienceGuide Top 10 zet de vrouwen en mannen die ertoe doen voor hoger onderwijs en kennis in het zonnetje. Laat ons weten wie volgens u de toppers zijn nu we middenin de crisis zitten. Mail naar toptien@scienceguide.nl.

Onderwijsnieuws

·  In het HBO is het excellentiebesef krachtig doorgebroken, zowel bij grote hogescholen als Rotterdam en INHolland als ook bij Pabo’s. De nieuwe Sirius-toewijzing laat een doorbraak zien.

·  VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda heeft milde spot over voor het Kamerbesluit, dat studenten bij vergaderingen van CvB’s van hbo en wo mogen zitten. Gerard Oosterwijk (LSVb-vz): “Is hij bang dat het minder makkelijk wordt om vanuit een ivoren toren instellingen te besturen, dan heeft hij gelijk.”

·  Harvard was puissant rijk, maar wankelt in de kredietcrisis. Eind 2008 verloor zij al $8 miljard, meer dan heel het vermogen van Columbia University, en moet nu snel renderende eigendommen verkopen om lopende uitgaven te dekken.

·  OCW feminiseert meer dan elk ander ministerie. Mannen verlaten de top. “Een beroep dat verambtelijkt, wordt een vrouwelijk beroep. Het biedt meer zekerheid, boet in aan prestige en levert minder op”, analyseerde een Franse sociologe. Gronings onderzoek laat zien hoe dit doorwerkt in ‘Den Haag’.

Onderzoeksnieuws

·  Terwijl het studentental in de Randstad nog groeit, is de algehele trend in Europa er een van naderende krimp. Al tegen 2020 daalt het aantal jongeren tot 15 jaar met wel 40 % in verschillende regio’s. Ook nieuwe EU-projecties voor het leraarschap zijn zorgwekkend.

·  5 miljoen Tuktuks, alleen al in India. In Chennai wonnen HAN-studenten met het slimste pakket dat deze tot 40 % schoner en zuiniger maakt, zonder de chauffeur te ruineren. Hun vinding versloeg Indiase TU’s én de TU Delft.

·  De tijd is rijp voor een nieuwe discipline: biowiskunde. De levenswetenschappen worden namelijk steeds kwantitatiever, vertelt de KNAW.

·  ‘Knowledge co-creation: Interaction between science and society’ is het net gepubliceerde boek rond de fascinerende conferentie in Leiden over kennis-democratie-samenleving. U kunt het gratis krijgen!

En ook

·  Samenzweringsgeloof en broodjes aap alom in de film. De Amerikaanse ‘KNAW’ start een uitwisselingsplatform met Hollywood om al te grote onzin te bestrijden en jongeren juist te enthousiasmeren voor wetenschap en technologie. Zo bloggen ze samen over de nieuwste Harry Potter film.Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier
Redactie ScienceGuide – 020-4285371
Afmelden kan via info@scienceguide.nl
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK