Duits Innovatieplatform ter ziele

Nieuws | de redactie
27 augustus 2009 | Angela Merkel heeft de Duitse versie van het Innovatieplatform opgeheven. De reden lijkt simpel: zij heeft een Nationale Akademie der Wissenschaft tot stand gebracht, die onder meer tot taak heeft de politiek van kennis- en innovatieadvies te voorzien. Echter, ook pikante personele en politieke overwegingen spelen een rol.

De Innovationsrat was een initiatief van kanselier GerhardSchröder in de nadagen van de rood-groene coalitie. Dat hij ditdestijds had afgekeken van Finland en buurland Nederland washelder. Toen Merkel aantrad in een ‘grote coalitie’ met de SPDhield zij het orgaan in stand. Als voorzitter trok zij de chef vanSiemens aan, Heinrich von Pierer.

Deze benoeming leverde vorig jaar perikelen op toen Siemens zwaarin de problemen kwam wegens omkopingsbeschuldigingen in allerleiderde wereldlanden. Het gezag en de integriteit van deInnovationsrat waren hierdoor onvermijdelijk aangetast, ook alhield de Kanzlerin de voorzitter de hand nog boven het hoofd.

Intussen had haar partijgenote en vertrouweling, minister AnnetteSchavan, een reeks traditionele wetenschapskoepels ervan overtuigddat zij zich in een nieuw geheel bij elkaar zouden voegen. Dit werdde Nationale Akademie. Merkel maakte hierop een even behendige alspolitiek bevrijdende beweging: de Akademie ging namens dewetenschap de politiek adviseren en deze verhoogde efficiencymaakte Von Pierer en zijn raad in één klap overbodig.

Dat dit tevens een afscheid inluidt van Schröders SPD alscoalitiegenoot, moge zo vlak voor de Bundestagwahl ook helderzijn.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK