Extra inzet allochtoon studiesucces

Nieuws | de redactie
3 augustus 2009 | Ruim 100 studenten uit de Antillen zijn welkom geheten op een feestelijke bijeenkomst bij de hogeschool Rotterdam. Instellingen en overheden tekenden een overeenkomst om hen beter voor te bereiden en te begeleiden. Dit alles om hun uitval te verminderen, want voor de meeste Antilliaanse studenten blijkt de overgang naar Nederland groot.

Het is hetzelfde koninkrijk, maar ook een wereld van verschil. Gedeputeerde Marylin Alcala-Walle van Curaçao memoreerde hoe mager de begeleiding twintig jaar geleden was, toen ze in Groningen ging studeren. “Ik kreeg een mentor die gepensioneerd was en boven de 60. Tijdens de eerste bijeenkomst zei hij: ‘Voortaan moeten jullie je eigen boontjes doppen.’ Daarna heb ik nooit meer iets van hem gehoord. Gelukkig had ik lieve familie die me opving”. Als gedeputeerde Onderwijs van Curaçao wil ze nu werk maken van een goede aansluiting van Antilliaanse studenten op Nederland. De Stichting Studiefinanciering Curaçao bereidt de studenten voor die naar Nederland gaan en verzorgt ook een deel van de introductie van de studenten in Nederland.

De bedoeling van de intentieovereenkomst is dat overheden en onderwijsinstellingen de handen ineen slaan om het studiesucces van Antillianse studenten te bevorderen. Alkalla-Walle: “We weten dat papier geduldig is. Daarom hebben we afgesproken elkaar iedere 2 maanden op ambtelijk niveau te zien en een keer per jaar op bestuurlijk niveau”. De intentieovereenkomst is getekend door de Erasmus Universiteit, de hogescholen Rotterdam en INHolland, ROC Zadkine, de gemeente Rotterdam en het eilandbestuur van Curaçao, mede namens Bonaire. Trekker van het project is de hogeschool Rotterdam, dat al jaren actief beleid voert voor de opvang en begeleiding van Antilliaanse studenten.

Loco-burgemeester Jantine Kriens prees de keuze van de studenten voor Rotterdam: “Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rotterdam vindt dat Amsterdam een museum is en Rotterdam de stad van de toekomst”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK