‘Hét thema van de 21e eeuw’

Nieuws | de redactie
13 augustus 2009 | Het centrum voor ethiek en technologie van de 3TU maakt een internationale doorbraak. Topuniversiteiten wereldwijd kijken naar dit instituut voor hun initiatieven op dit wezenlijke thema.

Het centrum van de TU Delft, UTwente en TU eindhoven krijgt in de eerste tranche van graduate school programma’s meteen 8 ton van NWO om meer groepen promovendi aan te trekken. De juryrapportage voor deze impuls van in totaal € 7,2 mln noemt het intituut ‘zeer goed geslaagd’ als gezamenlijke actie van de drie instellingen en wijst er al op dat het ‘internationaal in hoog aanzien staat’.

Dit laatste blijkt uit de jongste ontwikkelingen die ScienceGuide verneemt. Door de brede en integrale benadering van de gezamenlijke opzet trekt het Centre for Ethics and Technology wereldwijd aandacht. Zowel de universiteit van Oxford als die van Harvard heeft zich bij hen gemeld.

Beide toonaangevende instellingen hebben aangegeven, dat zij met het Nederlandse centrum hun eigen initiatieven willen bespreken en wellicht ook vormgeven. Het besef van het belang van het thema ‘ethische aspecten van technologie en wetenschapsontwikkeling’ en de doordenking daarvan is dan ook ‘hét thema van de 21e eeuw’ zo wordt gesteld daarbij, bijvoorbeeld in het verband van vraagstukken als klimaat, leven en dood of privacy en veiligheid van burgers.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK