Hollywood en wetenschap als bondgenoten

Nieuws | de redactie
4 augustus 2009 | In films, games en tv-programma’s wordt een hoop onzin vertoond en beweerd over technologie, universum, enge ziektes of historische gebeurtenissen. Samenzweringsgeloof en broodjes aap alom. De Amerikaanse ‘KNAW’ pakt dat grondig aan en start een uitwisselingsplatform met Hollywood. Met kostelijke en serieuze ‘bèta-tech’ recensies van de laatste producten van de droomfabriek.

Ralph Cicerone, de voorzitter van de  National Academy of Sciences, en grote namen in Hollywood als Jerry en Janet Zucker, Lawrence Kasdan en Rob Reiner, vormen met allerlei toppers uit de wetenschap –inclusief Steven Chu himself – de raad van advies van The Science & Entertainment Exchange. Daarin komen de entertainmentindustrie en wetenschap bijeen om ideeën, lessen en inspiratie uit te wisselen. Dat is er nadrukkelijk ook op gericht om jongeren via films en andere mediaproducten te enthousiasmeren voor wetenschap en technologie.

Door de netwerken tussen filmmakers en wetenschappers te vergemakkelijken hoopt men zowel de onzin te verminderen als de inspiratie te vergroten. Via seminars waarin beide kanten hun nieuwste vondsten vertonen wordt dit aangewakkerd. Ook is een erg leuk blog gemaakt, waarin die uitwisseling actief tot stand komt. Zie hier bijvoorbeeld een eerste reactie op de nieuwe Harry Potter film vanuit de wetenschap.

Cicerone en zijn mensen schrijven hierover onder meer: ‘The National Academy of Sciences is uniquely positioned to draw on the expertise of thousands of men and women who have distinguished themselves in their respective fields in science. Relying on the special connections available to the Academy, the Science & Entertainment Exchange can quickly and efficiently make introductions, schedule briefings, and arrange for consultations to anyone developing science-based entertainment content. By constructing an informational nexus between science and entertainment, The Exchange is able to facilitate a valuable connection between the two communities.’

De activiteiten richten zich daarbij in het bijzonder op de volgende zaken: ‘Find experts that will work with you to identify and effectively portray the science details that complement a storyline. We can help flesh out ideas that depend upon accurate details relating to insects, extraterrestrial life, unusual Earth-based life forms, or the mysteries of oceans. We can refine concepts relating to emerging science concepts in areas such as space travel, multiple dimensions, nanotechnology, computer technology, and engineering. We can find experts in environmental and ecological issues, health, medicine, and disease, and U.S. educational practices.’

Hoe nodig dit soms is, laat een fijne tongue-in-cheek website vanuit CERN zien. Daarin worden de baarlijke nonsens en samenzweringstheorieën in de jongste Dan Brown verfilming, ’Angels and Demons’, over het werk van de deeltjesversneller in Genève benut om aan een breed publiek uit te leggen wat men nu eigenlijk wél doet.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK