Van 3 naar 1TU?

Nieuws | de redactie
25 augustus 2009 | Wat wil Plasterk met de 3TU? ScienceGuide kijkt vooruit naar een mogelijk roerige opening van het academisch jaar en blikt terug op de val van Ramadan.

Nieuwsbrief ScienceGuide – augustus 2009, nummer 29

Onderwijsnieuws

·  Gaat Plasterk ingrijpen in de 3TU van Delft, Twente en Eindhoven? ScienceGuide blikt vooruit op een mogelijk roerige opening van het academisch jaar.

·  OCW ziet het probleem van de plotselinge groei van het HO. Daarvoor zal geld beschikbaar komen, maar alleen ‘volgens de vaste systematiek’.

·  Juristen en techneuten kunnen in Maastricht gezamenlijke mastertitels verwerven in opleidingen voor juristen, kennismanagers en mensen op het gebied van technologieoverdracht.

·  Doet het HBO eigenlijk wel de goede dingen? Ron Bormans (voorzitter HAN) vraagt naar de zin van vernieuwing, naar wat men vernieuwt, wat niet en waarom. Kunnen hbo’ers straks nog wel ‘een hamer vasthouden’?


Onderzoeksnieuws

·  Een panel topexperts gaat president Obama harde adviezen geven over NASA: geen nieuwe shuttle voorlopig, geen reis naar Mars, geen basis op de Maan.

·  Lectoren opgelet: onderzoek naar ‘problemen uit de praktijk’ is iets anders dan klassiek wetenschappelijk onderzoek. En wel zó anders, dat het ook een andere methodologie vereist. Dat stelt Piet Verschuren bij zijn afscheid als hoogleraar Methoden in Nijmegen.

·  Zo kan uw conferentie ook: Towards Knowledge Democracy in Leiden kent een enorme toeloop, ook via een eigen, gerichte Linkedin-Group en een specifieke rubriek op ScienceGuide, waarmee bezoekers als community vooraf geactiveerd worden.

·  Martijn van den Heuvel (UU) heeft aangetoond dat communicatie binnen onze hersenen op bijzonder efficiënte wijze is georganiseerd. Zou het dat de ‘netwerkkwaliteiten’ van het brein uw intelligentie bepalen?

·  In Florence staat het Europees Universitair Instituut. De chaos van culturen en talen is een broedplaats voor ‘ware Europeanen’. Thieu Besselink promoveerde er recent en vertelt.


En ook

·  De val van Tariq Ramadan heeft iets tragisch. ScienceGuide blikt terug op de voorbije week. Tot slot de reactie van Ramadans nieuwe werkgever, de Universiteit van Oxford.


Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier
Redactie ScienceGuide – 020-4285371
Afmelden kan via info@scienceguide.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK