Van Saarloos gaat FOM leiden

Nieuws | de redactie
25 augustus 2009 | Oprichter Wim van Saarloos van het Lorentz Center in Leiden wordt directeur van de FOM. Van Saarloos is nu hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit Leiden en directeur van het Lorentz Center. Hij wordt tevens directeur van het Gebied Natuurkunde van NWO.

Van Saarloos: “Ik zet mij al geruime tijd in voor de wetenschap en de natuurkunde in brede zin en ik heb er ontzettend veel zin in om dat nu op dit niveau te kunnen voortzetten en zo richting te kunnen geven aan het natuurkundig onderzoek in Nederland. De weg die FOM de afgelopen jaren is ingeslagen, met meer aandacht voor valorisatie en contacten met de industrie naast het fundamentele onderzoek onder de vlag van ‘Physics for Science & Physics for Society’, spreekt mij erg aan en die lijn zal ik ook verder doorzetten. Fundamenteel en toegepast onderzoek liggen minder ver uit elkaar dan men vaak denkt.”

Van Saarloos studeerde cum laude af in de Technische Natuurkunde aan de TU Delft, en promoveerde vervolgens in Leiden cum laude. Aansluitend woonde hij acht jaar in de Verenigde Staten, waar hij na een postdoc periode staflid werd bij het departement voor materialenonderzoek van AT&T Bell Laboratories. In 1991 kwam hij terug naar Leiden, waar hij benoemd werd tot hoogleraar theorie van de gecondenseerde materie. In die functie heeft hij een internationaal erkende onderzoeksgroep op het gebied van de zachte gecondenseerde materie opgebouwd en leidde hij onder andere verschillende FOM-programma’s.

In 1997 initieerde hij in Leiden het Lorentz Center, dat onder zijn leiding de afgelopen twaalf jaar is uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal centrum voor workshops in de bètawetenschappen en dat een voorbeeld is voor andere landen en andere vakgebieden. Van Saarloos zet zich daarnaast in brede zin in voor de natuurkunde. Hij deed ruime bestuurlijke ervaring op in diverse commissies en adviesorganen, waaronder de Raad van Bestuur van FOM, de midterm review commissie Technische Natuurkunde en het voorzitterschap van de schrijfcommissie voor het Actieplan Natuurkunde, de voorloper van het Sectorplan Natuurkunde. Nog steeds is hij betrokken bij dit Sectorplan als lid van de Commissie Breimer.

Vanaf 2004 is Van Saarloos lid van de KNAW, vanaf 2005 van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en in 2007 werd hij fellow van de American Physical Society. Van Saarloos is meerdere malen onderscheiden voor zijn verdiensten. Zo ontving hij de Physica prijs en werd hij in 2008 benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, vanwege zijn inzet voor het Lorentz Center. Van Saarloos is getrouwd en heeft drie dochters.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK