VU-limonade voor de jeugd

Nieuws | de redactie
24 augustus 2009 | De VU gaat in softdrinks. De Amsterdamse universiteit bestelt 250.000 blikjes limonade met een speciale samenstelling, om te onderzoeken wat er gebeurt met kinderen als je de suiker uit hun frisdrank of limonade weglaat. Worden ze dan slanker of nemen ze gewoon een koekje of boterham extra?

Wetenschappers vermoeden dat suiker uit frisdank of limonade ongemerkt naar binnen glijdt en dat je er niet minder door gaat eten. Maar dit is bij kinderen nooit aangetoond. Daarom krijgen driehonderd basisscholieren anderhalf jaar lang elke dag een blikje VU-limonade zonder suiker. Driehonderd andere kinderen op dezelfde scholen krijgen elke dag net zo’n blikje, maar dan met suiker.

De onderzoekers gaan kinderen natuurlijk geen extra suiker geven. Daarom mogen kinderen alleen meedoen als ze al dagelijks frisdrank of vruchtensap drinken. De VU-limonade komt daarvoor in de plaats. Welk kind wat krijgt, blijft geheim, ook voor de onderzoekers. Aan de blikjes is niet te zien wat er in zit. De code wordt pas verbroken in 2011, als alle kinderen voor de laatste keer zijn gewogen. De Nederlandse Hartstichting, ZonMw en de Koninklijke Akademie van Wetenschappen financieren het onderzoek. De industrie komt er niet aan te pas.

Dit project staat wel in contrast met de geschiedenis van de gereformeerde universiteit. Bij haar opening kreeg oprichter Abraham Kuyper forse kritiek dat ook aan de studenten alcohol geschonken werd tijdens de festiviteiten. Zijn reactie was in één keer klassiek: “Een kloek ras van calvinisten groeit niet op bij de chocoladeketel.” Kuyper zou gruwen bij de gedachte van VU-limonade, kortom!
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK