Bonus helpt niet

Nieuws | de redactie
29 september 2009 | De bonuscultuur bij de banken zouden door recente maatregelen van minister Bos niet echt veranderd worden. VU-onderzoeker Marius Rietdijk heeft een methode ontwikkeld er paal en perk aan te stellen. Uit zijn proefschrift blijkt bovendien dat hoge bonussen niet leiden tot beter presteren.

Rietdijk, psycholoog en bedrijfskundige, werkt al twintig jaaraan het onderwerp ‘gedragsverandering in bedrijven’. Zijnproefschrift gaat niet alleen over banken. Gedragsverandering isook elders in het bedrijfsleven en bij overheden van cruciaalbelang.

Zonder goede beïnvloeding van het gedrag zijn goede resultatenonmogelijk. Rietdijk werkt een stappenplan uit waarmee menorganisaties effectief kan conditioneren. Dat blijkt verrassendgenoeg het beste te werken door waardering te uiten en complimentente geven bij gewenst gedrag.

Rietdijk heeft zelf een bedrijf dat plimenten.com heet.Op die website houden mensen bij hoeveel complimenten ze per daguitdelen. Dit heeft grote en gunstige invloed op hun eigenfunctioneren en dat van hun collega’s.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK