Eerlijke Troonrede svp

Nieuws | de redactie
14 september 2009 | "Wees eerlijk in de troonrede. En vooral ook realistisch. Niet zoals vorig jaar, toen de eerste tekenen van de kredietcrisis duidelijk werden." Dat adviseert de monetair-econoom prof. Elmer Sterken (RUG).

Stelling nemen

Het kabinet zou hieruit een wijze les moeten trekken, vindtSterken. ‘Duidelijk stelling durven nemen: dit hebben we geleerd endit gaan we nu doen. Vooral inzetten op innovatie en de rol vankennis. Dat is volgens Sterken de weg die het kabinet moet inslaan.’En doe iets aan de jeugdwerkeloosheid. Daarmee verliezen we eenhoop kapitaal.’

De commotie omtrent de geheimhouding van de Miljoenennota isovertrokken, vindt Sterken. ‘Voor de economie is het minder enminder belangrijk om te wachten op Prinsjesdag. We weten grofwegwelke kant het opgaat. Vroeger was er maar één moment in het jaarwaarop we cijfers kregen over de Nederlandse economie. Nu vind ikeen prognose van twee maanden geleden al oud. Daarbij steltNederland internationaal gezien niet zoveel meer voor.’

Hoewel de tekorten in de begroting flink oplopen valt het voorde meeste mensen dit jaar in Nederland nog wel mee met de gevolgenvan de economische crisis, stelt Sterken. ‘De Nederlandse consumentgaat er modaal gezien zelfs op vooruit. Lonen liggen vast, terwijlde prijzen dalen. De koopkracht is daardoor met twee procentgestegen.’

Voedingsbodem voor kenniseconomie

Dat wil beslist niet zeggen dat het economisch allemaal koek enei is, haast Sterken zich te zeggen.  ‘We krijgen hier inNederland vooral last van het tweede orde effect. Het grootste leedbij ons zit hem erin dat mensen hun baan verliezen.’

Toch ziet Sterken ook daar een mogelijkheid voor het kabinet omdaadkracht te tonen door in te zetten op een kenniseconomie. ‘Hetrendement van een studie is hoog. Creëer een voedingsbodem voor hetidee dat kennis belangrijk is. Biedt mogelijkheden om mensen telaten studeren, zich beter te laten scholen. Nederland is een teklein land voor grote industrie. We moeten vooral inzetten opmenselijk kapitaal.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK