Handiger in Europa de crisis tegengaan

Nieuws | de redactie
17 september 2009 | Ondernemers hebben recht op teruggave van btw, ook als zij met andere EU-landen zaken doen. Europa schrijft daarbij voor, dat men vanaf 1 januari 2010 alleen in je eigen land teruggave hoeft te vragen, ook voor de btw die je elders hebt afgedragen. Pieter Omtzigt: “Maar dan moet dat wel werken.” Daarom pakt hij dit punt op met zijn collega Wortmann in het Europees Parlement.

 

Nu moeten ondernemers nog in elk van de 27 EU-landen apart omteruggave vragen. De nieuwe regeling brengt een enormeadministratieve lastenverlichting met zich mee: ondernemers hoevenimmers niet langer brieven naar Letland en Bulgarije teschrijven.

Echter, veel landen hebben tot nu toe de wetgeving en deautomatisering nog niet op orde en het is dus maar de vraag of dein Nederland ingediende aanvraag voor teruggave goed in behandelinggenomen wordt.

ScienceGuide-columnist en Kamerlid Pieter Omtzigt enCDA-europarlementariër Corien Wortmann-Kool willen dat de nieuweregeling doorgaat, maar willen vooral ook dat hij werkt. Daaromroepen zij zowel de Europese Commissie als de Nederlandse regeringter verantwoording door vragen te stellen. Wortmann-Kool steltvragen aan commissaris Kovács. Omtzigt stelt samen met zijn collegaMei Li Vos (PvdA) vragen aan het kabinet.

Zowel de Europese commissie als de Nederlandse regering moeten zichervoor inspannen dat landen hun wetgeving op orde hebben en dat deICT systemen op tijd werken voor 1 januari 2010. Omtzigt wijstdaarbij op een wezenlijk aspect in het licht van de crisis: “Veellanden hebben de binnenlandse regels voor btw afdracht versoepeldom bedrijven meer cash in handen te laten hebben. Dit effect kunnenwe versterken als ook de buitenlandse btw-teruggave soepelverloopt. Zo komen we sneller uit de economische crisis”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK