Hippocrates voor MBA’ers
Een gedragswetenschap
Ruud Lubbers zei bij binnenkomst in de zaal voor dezebijeenkomst, getiteld ‘Waarden in de Economie’: “Dat begint goed.Het eerste woord dat je vanuit dit halletje ziet op het scherm inde zaal is ‘waarden’.”
Koedijk schetste hoe de economische opleidingen zich zoudenmoeten herbronnen en “ontsnappen aan oude ideeën, naast het vindenvan nieuwe”, zoals Keynes dit beschreef. Essentieel noemde hij dateconomie weer als een gedragswetenschap gaat worden gezien enbeoefend en niet als een ‘exacte wetenschap’. Dan zou men mindersnel het contact verliezen met de werkelijkheid van de economie enzou de verwaarlozing van de mens daarin niet accepteren.
Waardevrij werkt niet
Wijffels analyseerde dat economische gedragingen berusten oppreferenties van de handelende betrokkenen. De markt noemde hijdaarom niet meer of minder dan het op zichzelf neutraletransitiemechanisme van zulke preferenties. Die voorkeuren zijnwaardegedreven, gebaseerd op het mensbeeld van de actoren. “Daaromzijn zogeheten waardevrije analyses van de economische ontwikkelingook nooit gelukt,” onderstreepte de oud-SER-voorzitter.
Koedijk verwees in dit verband naar een nieuw initiatief doorHarvard-studenten. Op
“Het aardige is dat zij daarmee heel bewust willen maken, dat demanager net als de jurist en de medicus hoort te leven en werkenvolgens een erecode vanuit de professie. Die code omvat dekernwaarden van de rol en roeping van de betrokken professionals.Deze aanpak lat zien hoe het anders kan, op een heel modernemanier.”
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Nederlands hoger onderwijs “negatieve uitschieter” op kansengelijkheid, toont OESO-rapport