Hulde voor Plasterk

Nieuws | de redactie
29 september 2009 | Stenden-voorman Robert Veenstra verbaast zich over de kritiek op minister Plasterk en zijn stelselinitiatief. "Ik constateer dat er een enorme verwarring is over de invoering van het bachelor en master systeem. Een eenduidige en wereldwijd geaccepteerde titel is hierbij een must."

Minister Plasterk heeft bij de opening van het academischjaar de vraag gesteld: moet er niet een ander en brederstelsel voor het Hoger Onderwijs komen? Die optie gaat de ministernu onderzoeken. Ik heb al aangegeven dat Stenden een onderzoek meerdan toejuicht. En in die zin zijn we verbaasd over de reactie vanpolitiek Den Haag, dat en masse over de minister isheengevallen.

Waarom vinden we dit zo belangrijk? Waarom roept Stenden al eenaantal jaren dat het onderscheid tussen universiteit en hogeschoolachterhaald en gekunsteld is? De belangrijkste reden is: het isonbegrijpelijk voor een buitenstaander. En een buitenstaander isook: iedereen in het buitenland. Tijdens de opening van onsHogeschooljaar heb ik gevraagd: wie begrijpt in Argentinië of inNoord-Amerika wat het diploma van Stenden waard is en waar het voorstaat? Dat is de essentie.

Wil je als werkgever een hoog opgeleide, wereldwijze medewerkeraannemen, dan moet de Stendiaan in je shortlist zitten. Maar danmoet je ook weten wat zijn diploma waard is. Met verschillendelogische classificaties (vier, vijf, zes – daarover moeten we latenpraten) moet het een stuk duidelijker worden. En dan wordt deAD-degree ook van een andere orde.

Daarnaast constateer ik dat er een enorme verwarring is over deinvoering van het bachelor en master systeem. Een eenduidige enwereldwijd geaccepteerde titel is hierbij een must.

Grote waardering dus voor Plasterk die nu wil onderzoeken hoehet anders en beter kan. Er zal nog veel water door de zee moeten,maar de sfeer is bepaald.

Als student zul je hiervan direct de voordelen ondervinden. Hetmaakt het selectieproces van opleidingen in een globaal perspectieftransparanter en zodra je je op de arbeidsmarkt begeeft, moet heteen groot voordeel zijn als je niet hoeft uit te leggen wat hetprecies is waar jouw titel voor staat.

Begrijp me niet verkeerd, de opleidingen veranderen er niet dooren we zullen er net als nu alles aan doen om iedere student instaat te stellen zoveel mogelijk uit zichzelf te halen. Zonderverwarring over de titel zal het wel allemaal een stapjemakkelijker worden om te solliciteren. Wel zal het zorgen voor eentransparanter vergelijk tussen opleidingen en dit zal naar mijnovertuiging een positieve impuls geven aan het denken over dekwaliteit van ons onderwijs.

De wereld wordt kleiner en toegankelijker en daarmee worden dekeuzemogelijkheden voor studenten en werkenden groter. Ronald, veelsucces!

Robert Veenstra – voorzitter College van Bestuur StendenHogeschool 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK