‘Kabinet moet niet dagdromen’
Hij onderschrijft de ambitie van het kabinet om met deNederlandse kenniseconomie tot de mondiale top te behoren. Inde bij de begroting gepubliceerde brief ‘Naar een robuustekenniseconomie’, zegt het kabinet – terecht – niet tevreden tewillen zijn met de middelmaat.
Het verbaast hem namens de hogescholen echter dat het kabinet deeigen prestaties niet vergelijkt met die van de mondiale koplopers,maar met de gemiddelde prestaties van de OESO-landen. In hetrecent gepubliceerde ‘Education at a Glance 2009’ van de OESOblijkt dat Nederland minder investeert dan het OESO-gemiddelde(5,6% in Nederland, tegenover 5,7% gemiddeld).
Wil je behoren bij de top, dan moet je je vergelijken met detop. Binnen de OESO zijn er tien landen, waaronder Denemarken,Zuid-Korea, Zweden en België, die meer uitgeven dan 6% van hun bbp.Om op dat niveau te komen zou Nederland in de komende jarenstructureel drie miljard euro moeten investeren. De hogescholenmaken zich daarom grote zorgen over een bezuiniging op het hogeronderwijs van 40 miljoen euro die ten koste gaat van beurzen voortoptalent van buiten Europa.
We realiseren ons dat in deze tijd moeilijk gevraagd kan wordenom een investering van zo’n omvang. Het kabinet mag echterniet dagdromen over een mondiale toppositie, als de werkelijkeinvesteringen zover achterblijven bij de door het kabinet zelfgeformuleerde ambitie.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap