‘LSVb, kom met alternatief’

Nieuws | de redactie
21 september 2009 | Maarten van Poelgeest weet alles over het vullen van het Malieveld met boze SF-studenten. Hoe denkt de ICT- en ruimtewethouder van Amsterdam over zin en kans van de LSVb-demo van morgen? “Het zou goed zijn als de studenten meteen ook met alternatieve voorstellen komen. Ik hoop dat de studentenorganisaties daar ook nadruk op leggen.”

De demonstraties van deze week lijken zich vooral teconcentreren op de bevriezing van de studiefinanciering en deinperking van de aanvullende beurs. Heeft dat zin?

“Het heeft altijd nut om je stem te laten horen als je vindt dathet anders kan. Het zou goed zijn als de studenten meteen ook metalternatieve voorstellen komen. Ik hoop dat destudentenorganisaties daar ook nadruk op leggen.”

Hebt u een suggestie?

“Een academicusbelasting of studietaks. Geef studententijdens hun opleiding een bijdrage die groot genoeg is om van tekunnen leven en laat ze als ze eenmaal werken via de belastingbetalen voor hun studie. Verder moet de ouderlijke bijdrage wordengefiscaliseerd: studenten moeten nu aankloppen bij hun ouders. Diezijn wettelijk zijn verplicht geld te geven, maar er wordt niet optoegezien.

Haal dat geld gewoon op via de belasting en keer dat via deoverheid aan studenten uit. Het is toch raar dat studenten – vaakvolwassen mensen – hun hand moeten ophouden bij hun ouders? Hetsysteem levert als bijkomend voordeel op, dat het waarschijnlijkgoedkoper is. Studenten betalen hun beurs immers via de belastingterug.”

Maar voorlopig gaat het veel studenten om een paartientjes.

“Daar zul je inderdaad geen duizenden mensen mee op de beenkrijgen. Maar dit is natuurlijk pas het begin: het gaat nu over eenpaar tientjes, maar er moet straks twintig procent van de begrotingworden wegbezuinigd.

Dat is een gigantische operatie, die ook in het hoger onderwijsten koste kan gaan van veel meer dan de inflatiecorrectie op destudiebeurs.”

[met dank aan <ahref=”http://www.havanaweb.nl/frontpage”>Havana]


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK