Nieuwsbrief 22 september

Nieuws | de redactie
22 september 2009 | Balkenende's adviseur en topeconoom Sylvester Eijffinger vindt dat Nederland meer geld moet uitgeven aan onderzoek. Erik Jansen, associate HAN-lector, meent dat in de crisis het hbo een uiterst geschikte carriererichting is voor vele promovendi.

Logo_ScienceGuide_10cm72

Nieuwsbrief ScienceGuide – september 2009, nummer 33


Onderwijsnieuws

  • Juist nu moet Nederland hervormen met kennis en innovatie. DeOECD komt met een krachtig advies over de anti-crisis-aanpak,terwijl het kabinet boeiende HO-mensen in de ’20commissies’ zet en vooral opvalt wat men niét met-20% scenario’s wil ‘heroverwegen’.

  • Balkenende’s adviseur en topeconoom SylvesterEijffinger: “We moeten in Nederland meer uitgevenaan onderzoek en ontwikkeling. Wanneer ik lees dat zelfs innovatieter discussie staat op de lijst waarover de werkgroepen zich gaanbuigen, dan baart mij dat grote zorgen.”

  • “Toen kwam het op tafel: onderwijs en wetenschap in Nederlandbij de topvijf van de wereld. Daarop zal bij de grote heroverwegingmoeten worden gekoerst.” Sijbolt Noorda sms’t en juicht demotie-Hamer toe.

  • Minister Plasterk wil betere studiekeuzevoorlichting.Samen met Coolpolitics gaat hij op zoek naar dilemma’s ensuccesverhalen van studenten en experts. Zoek met hen mee opmaandag 28 september.

  • Het hbo-techniekonderwijs moet echt beter. IP-lidHans de Boer en ex-Shell-baas Rein Willems gaan een plan maken omdaarin te investeren.

Onderzoeknieuws

  • Nol Reverda is door de Hogeschool Zuyd benoemd tot bijzonderlector ‘DemografischeKrimp’. Het cruciale toekomstthema staat darmeeextra op de HO-agenda.

  • De crisis is ook voor promovendi weinig rooskleurig.”Beschouwingen over hun kansen missen doorgaans verwijzing naar éénnieuwe invalshoek: het hbo als uiterst geschikte carriererichting,”schrijft Erik Jansen, associate HAN-lector.

  • Een nieuwklimaatverdrag kan beter in termen van ‘ontwikkelen implementeer’. Dat deed Kyoto namelijk niet, aldus VU-promovendaHeleen de Coninck. Haar werk wordt reeds nu voor ‘Kopenhagen’benut.

Und auch
Merkel in golfkar

  • Zondag is de Schicksalwahl in Duitsland, waar men nual wél miljarden steekt in HO en R&D. De duurzaamheidadviseurvan Angela Merkel, Günther Bachmann, kijkt in gesprekmet ScienceGuide vooruit naar slim beleid.

  • Klaus Landfried, ex-voorzitter van het Duitse hoger onderwijs,haalt uit naar de jammeraars die “tranen plengen omdiplomaregels, die het Derde Rijk invoerde” en stelt de innovatievementaliteit van het Nederlands HO hen ten voorbeeld.

Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier.
Redactie ScienceGuide – 020-4285371

Afmelden kan via info@scienceguide.nl

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK