Plasterk in rijtje ‘slechtste ministers’

Nieuws | de redactie
9 september 2009 | Kamerleden zijn niet meer zo gek op de minister van OCW. In hun ranking van goede en zwakke ministers is Plasterk spectaculair gedaald.

Vrij Nederland presenteert deze week een onderzoek naar deopvatting van Kamerleden over het politiek bedrijf, het kabinet enhun eigen functioneren. De ranking van ministers is daarbij altijdeen aardig sfeerbeeld van hoe bewindslieden ‘scoren’ in depolitieke arena en het debat.

Was Ronald Plasterk lange tijd zowel populair als geacht alsdebater, er lijkt nu flink slijt in te zitten. Het vermoeden isgewettigd, dat met name de perikelen rond het ‘museum inArnhem’ zijn reputatie weinig goed hebben gedaan. Plasterkfigureert nu in het lijstje van de 5 slechtste ministers.

“Een bijzonder geval” noemen de onderzoekers hem. Want “met 17punten zijn er nogal wat respondenten die hem niet erg zienzitten”, maar hij haalt bij het lijstje ‘beste ministers’ toch ooknog 10 punten. Daar moet hij zijn KNAW-collega Hirsch Ballin metliefst 49 punten ver voor zich laten. 

Minst hoog aangeschreven staat Defensiebewindsman VanMiddelkoop. Die andere wetenschappelijk onderzoeker in het kabinet,milieuminister Cramer, geldt als de op een na zwakste minister. Nahaar komen de ministers Van der Hoeven, Rouvoet en Plasterk als deminder sterk opererende bewindslieden.

De top 3 van krachtige ministers is ook interessant. De oudste,de jongste en de bankenredder figureren daarin. Hirsch Ballin staatop 1, Bos op 2 en Eurlings op 3.

Het onderzoek is door VN samen met de Radboud Universiteituitgevoerd. U vindt de volledige uitkomsten ervan hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK