3TU verhogen tempo zelf

Nieuws | de redactie
30 oktober 2009 | De 3TU voelen de hete adem van de kritiek in hun nek. Zij komen met plannen om hun samenwerking naar Deens en Zwitsers model aanzienlijk te versnellen.

TUD-voorman Dirk Jan van den Berg riep tijdens deinnovatieconferentie in de Ridderzaal op de gezamenlijkeaanpak van de 3 technische universiteiten in Nederland veelmeer te richten op inhoud dan op structuren. De drie TU’s werkenaan een voorstel om de drie technische universiteiten en de GTI’sdichter bij elkaar te brengen naar Deens voorbeeld.

Het tweede element van het voorstel van de drie TU’s is decreatie van een apart budgettair kader voor de technologiesector(3TU’s en GTI’s) in Nederland. dit bouwt voort op het Zwitsersemodel van bekostiging van HO en R&D. Bovendien erkennen de3TU nu de noodzaak ook in ons land een grote kritische massate vormen richting Brussel.

De Delftse voorzitter verelde met ingehouden ironie hoe menontdekte dat voor het klimaat-thema van Barroso’s EIT onlangs 3 vande 6 consortiumvoorstellen mede uit Nederland kwamen. Dat ditongetwijfeld samenhing met de uitnemende kwaliteit van ons WO,sprak voor zich, maar hij vroeg zich toch af of enige afstemming ensamenwerking niet meer indruk zou maken. EZ en OCW hadden hierblijkbaar zitten slapen, zo hintte hij.

Ook moeten de drie TU’s beter kijken naar buitenlandsevoorbeelden, bijvoorbeeld naar de ETH Zürich, waar deengineering sciences, cruciaal in een dynamisch innovatiesysteem,de nodige aandacht en groei krijgen. TU Delft wil zich meer naarmaatschappelijke en economische thema’s organiseren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK