California kan niet zomaar

Nieuws | de redactie
12 oktober 2009 | HAN-voorzitter Ron Bormans hoopt op een HO-stelsel dat "internationaal begrepen wordt en wat mij betreft heel veel ambitie uitstraalt.“ Hij reageert gretig op zijn benoeming in de commissie-Veerman.

“Mij spreekt erg aan hoe dit belangrijke onderwerp geagendeerdis. We voeren al heel lang stelseldebatten over het hoger onderwijsen die lopen steeds dood vanwege allerlei gevoeligheden,” zegtBormans in een eerste reactie.

Zijn nieuwe collega in de commissie,Berkeley-voorman Bob Berdahl, kan nog veel aan hem hebben. Hij weetnamelijk eigenlijk niks over ons land en het hoger onderwijs hier,zo bekent hij. In elk geval waarschuwt hij minister Plasterk vooreen al te luchthartig idee over ‘het Californische model.’ Waar menelders in de USA iets vergelijkbaars wilde doorvoeren, onstonden”fikse universitair-politieke problemen,” zei hij tegen de NRC. Deorganische ontstaansgeschiedenis van het HO-bestel aan de WestCoast kan men niet zomaar transponeren.

Bornans legt in zijn reactie dan ook de nadruk op een anderelement van de discussie dan de ‘californization’: “Nu gaan we dekans pakken om eens goed te analyseren of we die inmiddels grotehoeveelheden studenten die in Nederland deelnemen aan het HogerOnderwijs en die allemaal heel verschillend kunnen zijn qualeerstijl, motivatie en achtergrond, wel goed bedienen met hethoger onderwijs dat we nu hebben. En als we vinden dat we daar ietsaan moeten doen, dat we dat dan zo doen dat we een stelselneerzetten dat internationaal begrepen wordt en wat mij betreftheel veel ambitie uitstraalt. Eervol om daar over mee te mogendenken.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK