De nieuwe wachtlijsten: die voor een spoeddebat!

Nieuws | de redactie
9 oktober 2009 | Na Prinsjesdag beleven we in de Kamer altijd de zwaarste weken. Alle begrotingen moeten voor de Kerst door de Kamer, samen met een hoop wetgeving met debatten tot diep in de nacht. Toch leuk is het dan dat je tussendoor bij ons aan het Binnenhof met dertig leden een spoeddebat kunt aanvragen. 30 Leden!

Dat is de linkse oppositie samen (SP en GroenLinks), of derechtse oppositie(PVV en VVD), maar ook andere combi’s zijnmogelijk. En natuurlijk kan de PvdA of het CDA in zijn ééntje zo’ndebat aanvragen.

Alles is spoed 

Alles is altijd een spoedklus in Den Haag en alles isbelangrijk, heel erg belangrijk. Daar kwam ik deze week weer eensachter.

Voor het eerst werd het debat over de begroting Algemene Zakenrechtstreeks uitgezonden op televisie. De begroting Algemene Zaken- die beslaat maar liefst €72 miljoen – was altijd een corveeklusvoor backbenchers. De begroting van OCW is bijvoorbeeld 500 keergroter.

Elke fractie krijgt spreektijd voor alle begrotingen tezamen,die men zelf kan onderverdelen en zo de prioriteiten van deonderwerpen kan vertalen in aandacht en gewicht. Dus de Partij voorde Dieren neemt meer doorgaans relatief veel tijd voor de begrotingLNV vanwege de dierproeven en de SP vindt bijvoorbeeld VWS heelbelangrijk.

Vier weken wachten op haast

Zo niet gisteren: de helft van de partijen ging door hunspreektijd heen bij de AZ-behandeling. Ik ben dan ook inmiddelsbenieuwd wie aan het eind van het jaar meer spreektijd aan AZbesteed heeft dan aan OCW!

Het gevolg? De spoeddebatten en interpellatiedebatten verdwenenvan de agenda. Daar was laat op de avond geen tijd meer voor.Wanneer die dan doorgaan? Nou, misschien volgende week nog despoeddebatten over de trage betaling door de overheid en dat overviroloog Osterhaus. En de interpellatie over een zorginstelling inBorne. Die waren namelijk al minstens twee weken geledenaangevraagd.

Wat er overblijft? Oh, het spoeddebat over het mislukken van hetAOW-overleg en de toekomst van de AOW. Dat schuift nu op tot na hetherfstreces. De wachttijd is dan opgelopen tot vier weken enstijgende.

Weer een parlementair instrument dat bot geworden is. Botomdat iedereen het in overdaad gebruikt. Nu maar wachten op devoorstellen tot spoed-spoeddebatten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK