Extra investering in allochtoon R&D-talent
Veel allochtoon talent blijft namelijk onbenut. In de wetenschapzijn allochtonen dan ook ondervertegenwoordigd. Terwijl hetaantal studenten van allochtone afkomst in het hoger onderwijs deafgelopen 12 jaar is verdubbeld, is dit effectniet weerspiegeld in het wetenschappelijk personeel.
Talent vroeg aanspreken
Een van de redenen is dat allochtone studenten vaak als eerste inhun familie gaan studeren, en dus vaak onbekend zijn met deuniversitaire omgeving. Daarnaast zijn ze zich minder bewust vankritische keuzemomenten en succesfactoren.
Met het project ‘Programma Studentassistenen Onderzoek’willen de deelnemende universiteiten al in een vroeg stadium(bachelorfase) talent onder allochtonen herkennen en stimuleren.Dit zou moeten leiden tot een academische gemeenschap die eenbetere afspiegeling is van de samenleving.
40 extra studentassistenten
Elke universiteit kan met de subsidie 10 talentvolle allochtonebachelorstudenten aanstellen als studentassistent. Deze zullen vijfmaanden onderzoekservaring opdoen in hun eigen discipline en eenaantal cursussen volgen. Het Sociaal Fonds voor de Kennissector(SoFoKles) steekt er bijna 2 ton in.
Eerder liepen er bij de Universiteit Utrecht al twee succesvollepilots met allochtone studenten via de regeling KleurrijkeStudentassistenschappen. Daarover ontstond nog rumoer toen de PVVen VVD Kamervragen stelden over vermeend ‘voortrekken’ vanallochtonen. Minister Plasterk herinnerde de VVD-fractie er toeneven aan, dat Mark Rutte ambassadeur is van de Echo Awards, dieprecies dezelfde impulsen geven aan talentvolle allochtone jongerenin het HO.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap