Filosofen-google

Nieuws | de redactie
22 oktober 2009 | Niets is zo praktisch als een goede filosofie! UU-filosofen hebben met een Duitse software-ontwikkelaar een innovatieve zoekmachine ontwikkeld voor teksten in de geesteswetenschappen. Die 'googlet' zoals menselijke hersenen. Descartes, Fichte en Kant moeten er al aan geloven.

De zoekmachine is gebaseerd op neurale netwerken die ook debasis vormen van de hersenen. In de hersenen zijn zenuwcellen(neuronen) met elkaar verbonden via synapsen. Op dezelfde manierzijn de onderdelen van een tekst met elkaar verbonden via dewoorden in die teksten. Deze associaties zorgen voor inhoudelijkrelevante resultaten.

Systeem maakt zelf associaties

Een belangrijk verschil met al bestaande systemen om grotehoeveelheden tekst te analyseren is dat het nieuwe systeem geeninformatie vooraf nodig heeft over de te doorzoeken teksten. Hetzoeksysteem bepaalt de informatiewaarde van elk woord door tekijken hoe vaak het woord voorkomt in de doorzochte teksten en metwelke andere woorden het samen wordt gebruikt.

Op basis daarvan maakt het systeem zelf associaties, afhankelijkvan de teksten. Een zoekopdracht kan resultaten (associaties)opleveren waarin de oorspronkelijke zoekterm helemaal nietvoorkomt. Ook kan een zoekopdracht binnen één werk van een auteurheel andere resultaten opleveren dan diezelfde zoekopdracht binnenzijn gehele oeuvre.

Teksten dateren

De zoekmachine is een belangrijke aanwinst voor de tekst- eneditiewetenschap, waar de techniek voor ontwikkeld is. Traditionelevragen uit dit vakgebied, bijvoorbeeld over de datering of hetauteurschap van een tekst, kunnen nu met behulp van de computerworden beantwoord.

Op dit moment worden de volledige werken van de filosofen RenéDescartes, Johann Gottlieb Fichte, Friedrich Wilhelm JosephSchelling en Immanuel Kant aan het systeem toegevoegd. Deonderzoekers willen de komende tijd nog veel meer teksten gaantoevoegen.

Presentatie

Op 16 november van 10 tot 12 uur presenteren Paul Ziche,hoogleraar Geschiedenis van de wijsbegeerte en de Duitsesoftware-ontwikkelaar dr. Klaus Holthausen de nieuwe zoekmachine inde Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek, Heidelberglaan 3 inUtrecht. Zij zullen de werking en mogelijke toepassingen toelichtenen een demonstratie geven


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK