Gemengde huwelijken genetische plus

Nieuws | de redactie
13 oktober 2009 | “Hoe meer multiculturele huwelijken, hoe minder erfelijke afwijkingen.” De discussie rond neef-nicht-huwelijken wordt niet goed gevoerd, aldus Martina Cornel, VU-hoogleraar Community Genetics. “Eigenlijk draait het debat niet om een medische kwestie, maar om 'importbruiden'. Zeg dan gewoon dat je daar tegen bent.”

De hele implicatie dat een kind uit zo’n relatie een enorme kansop een erfelijke afwijking heeft, vindt zij niet correct. Het gaatom een verhoogde kans van twee tot drie procent. Een vrouw boven de35 jaar loopt, alles bij elkaar geteld, net zo’n hoog risico op hetslecht aflopen van haar zwangerschap.

Als geneticus kijkt zij anders naar dit soort discussies dan inhet politiek debat gebruik lijkt te zijn, zo vertelt zij aan AdValvas. Erfelijke aandoeningen treden op als vader en moederdragers zijn van een foutje in hetzelfde gen is. “Wie dat wilvoorkomen, kan het beste een geliefde van ver halen.”

Professor Cornel wijs in dat verband op de daling van gevallenvan een ‘blanke afwijking’ als de taaislijmziektegedurende de voorbije twintig jaar. Deze vermindering is naar haarovertuiging vooral te danken aan de toename van het aantalallochtonen in Nederland. “Hoe meer multiculturele huwelijken, hoeminder erfelijke afwijkingen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK