Iron Lady

Nieuws | de redactie
19 oktober 2009 | VU-studente Bewegingswetenschappen, Monique van der Vorst, heeft de Wereld Kampioenschappen Ironman in Hawaii gewonnen, zowel bij de mannen als de vrouwen. Zij is aldus de eerste vrouw die ooit officieel finishte binnen de tijdslimiet.

Van der Vorst finishte na 11 uur 10 minuten en 14 seconden. DeIronman startte met 3,9 km zwemmen. Van der Vorst rondde deze af 1h14m 53s. Zij kwam in tweede positie (handcycle divisie) uit hetwater. Daarna volgde een handcycle ride van 180,2km. Het parcourswas heuvelachtig met onder andere twee lange klimmen en voor derest één lange rechte weg door een open vlakte.

De overgang van zwemmen naar handbiken verliep erg goed. Van derVorst haalde snel de leidende handcycle man in en gaf deze positieniet meer weg. Haar gemiddelde lag in de eerste helft rond de28km/h. Vanaf de turnaround tot aan de finish stond er echter veeltegenwind, waardoor de gemiddelde snelheid snel omlaag ging. Vooralde laatste 30 kilometer was zwaar, maar Van der Vorst bleefpositief denken en deed uiteindelijk 7h 04m 18s over hetfietsgedeelte.

Vervolgens wachtte een marathon in de wheeler over eenheuvelachtig parcours vol lopers. Van der Vorst voelde zich erggoed en had niet veel last van vermoeidheid. Daarnaast leidde ze dewedstrijd bij de mannen met ruim 40 minuten wat haar zelfvertrouwengaf. Ze deed 2h 41m 11s over de marathon en finishte in een totaltime van 11h 10m 14s.