Ladies first

Nieuws | de redactie
21 oktober 2009 | Een hoogleraar, een collegevoorzitter en een inspecteur. Zij zijn de top 3 van de lijst van machtigste vrouwen van Opzij in de sector onderwijs en wetenschap. De UM- en UvA-onderwijseconoom Hennriëtte Maassen van den Brink staat op 1. Boeiend is ook hoeveel HO-vrouwen in andere terreinen aan de top figureren.

UU-voorzitter Yvonne van Rooy en inspecteur-generaal AnnetteRoeters dragen zilver en brons. Vanuit het hbo komt alleenHU-voorzitter Geri Bonhof in de top 10.UvA-rector Dymph van den Boom en de Leidse vice-rector Rietje vanDam scoren ook hoog.

Het interview van ScienceGuide met de nummer 1 overhaar initiatieven in het kader van ‘evidence basedonderwijsbeleid’, zoals het TIER-instituut, leest u hier.

HO-vrouwen aan kop

Interessant is te zien hoe HO-vrouwen ook in anderesectoren van de samenleving het goed doen volgens Opzij. Nummer 1in de gezondheidszorg is bijvoorbeeld Louise Gunning hoogleraar sociale geneeskunde en voorzitter van het AMC inAmsterdam.

Direct onder haar figureert Pauline Meurs, die onder meer declub trekt die de kwaliteit van de lectoraten in het hbo moet gaanvalideren. Zij is hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan deErasmus Universiteit en voorzitter van het onderzoeksinstituutZonMw. De nummer 3 bij de gezondheidszorg is GGZ-voorzitter MarleenBarth, vroeger onder meer onderwijswoordvoerder van de PvdA. Haarvisie op de ontwikkeling in de gezondheidszorg wordt in Opzijaangehaald uit een vraaggesprek dat zij aanScienceGuide voerde.

In de politieke top 10 zet Opzij vrouwen die het HO ook goedkennen: op 3 Marja van Bijsterveldt, die als zeer kundigbewindsvrouwe wordt gekenschetst en als topnetwerker in het CDA. Op8 de nummer 2 van de ScienceGuide top 10 2009, MariëtteHamer.

Op tijd weg bij Dirk uit Wognum

Bij de 10 meest invloedrijken in de cultuur staat dekunsthistorica Emily Ansenk, door de HBO-raad recent aangetrokkenals lid van de Commissie Dijkgraaf voor de toekomstvisie op hetkunstonderwijs. Zij heeft een bijzondere band met het hotstenieuwsitem van deze week.

Bankchef Dirk Scheringa was zo onder de indruk van haar scriptiedat hij de pas 25-jarige Ansenk tot directeur van zijn particulieremuseum benoemde. In ruim tien jaar maakte zij het ScheringaMuseum voor Realisme een begrip. Sinds mei 2008 zwaait ze descepter in de Kunsthal in Rotterdam. Net op tijd weg uitWest-Friesland dus.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK