Netwerken maakt de musicus
Muziekcarrière hangt af van goednetwerk
Tussenpersonen
De succesvolste muzikanten uit Zwaans onderzoek bleken bij demuzikale carrière vaker ondersteuning vanuit de sociale omgeving tekrijgen en ze hadden een professionelere houding dan hun mindersuccesvolle collega’s. “Sociale ondersteuning is belangrijk ommuzikanten te helpen om te gaan met werkgerelateerde stress encarrièreonzekerheid”, legt de onderzoeker uit.
Maar bovenal hadden de succesvolste muzikanten een uitgebreidprofessioneel netwerk. Zwaan wijst daarmee op het belang om dejuiste personen te kennen: tussenpersonen (managers ofmuziekuitgevers bijvoorbeeld) en mensen uit het vak die demuzikanten verder op weg kunnen helpen in hun carrière.
Slordig
De onderzoeker schrijft in zijn proefschrift dat deze musicivaker slordig, spontaan en minder planmatig zijn. “Het algemenebeeld van creatieve mensen, namelijk dat zij weinig nauwgezetzouden zijn, lijkt in mijn studie inderdaad te wordenbevestigd.”
Dat is overigens niet in tegenspraak met zijn conclusie dat eensuccesvolle muziekcarrière een professionele houding verlangt,benadrukt hij. “Zo’n houding kan ook betekenen dat de muzikanten opzoek gaan naar bijvoorbeeld een manager, naar mensen die dezakelijke kant voor hun rekening nemen.”
Idols
De promovendus deed eveneens onderzoek naar de deelnemers vantalentenjacht Idols. De succesvolle deelnemers aan dittelevisieprogramma bleken, in tegenstelling tot deelnemers diemeteen afvielen, onder meer vaker te zijn opgegroeid in eenmuzikale familie. Tevens hadden zij vaker muziekles gehad.
Zwaan meent dan ook dat de meest succesvolle Idols-kandidatenniet vanaf nul beginnen: deze groep is eenvoudigweg betervoorbereid dan de deelnemers die de tweede ronde niethaalden.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap