Nobel voor proteïnefabriek

Nieuws | de redactie
7 oktober 2009 | Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz en Ada E. Yonath hebben met hun werk aan het DNA geholpen nieuwe antibiotica te ontwikkelen waarmee menselijk lijden bestreden kan worden. Daarom krijgen deze drie de Nobelprijs voor de Scheikunde.

De Zwedse Akademie schrijft over hen onder meer: ‘This year’sNobel Prize in Chemistry awards Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A.Steitz and Ada E. Yonath for having showed what the ribosome lookslike and how it functions at the atomic level. All three have useda method called X-ray crystallography to map the position for eachand every one of the hundreds of thousands of atoms that make upthe ribosome.

This year’s three Laureates have all generated 3D models thatshow how different antibiotics bind to the ribosome. These modelsare now used by scientists in order to develop new antibiotics,directly assisting the saving of lives and decreasing humanity’ssuffering.’

Een uitvoerige toelichting op het wetenschappelijk werk vandeze Nobelwinnaars leest u hier. Een meer toegankelijke versie daarvan vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK