Plasterk haast niet met AD

Nieuws | de redactie
19 oktober 2009 | De ‘associate degree’ is een mooi ding, maar OCW heeft geen haast deze volledig te formaliseren als nieuwe vorm van HO-aanbod. Plasterk wil “meer ervaringen kunnen monitoren van jongeren die met een AD aan de slag gaan of doorstromen naar de vervolgfase van de bacheloropleiding.” Het bedrijfsleven laat het bovendien er lelijk bij zitten als het op daden aankomt.

Te weinig jongeren nog

Gegeven de korte looptijd van de pilots voor de monitoring vanhet succes van de AD hadden naar de opvatting van de minister nogte weinig jongeren deze stap gezet. Sluitende conclusies over dedoorstroom naar de vervolgfase van de bachelor kan hij daarom nogonvoldoende trekken. De AD lijkt als schakel in de op- endoorstroom van jongeren wel van nut te zijn, gezien deuitkomsten van de eerste pilots.

OCW wijst daarbij bovendien op het belang van een toegankelijkeonderwijsroute bij het scholen van mensen, zeker nu incrisistijd. Wel wordt de deelname aan de pilots  te laaggevonden en wil Plasterk derhalve meer inzicht krijgen in demotieven van studenten voor de AD. OCW ziet deze nieuwe vorm van HOals belangrijke impuls voor goede doorlopendembo-hbo-leerlijnen.

Niettemin is opvallend, dat de AD en de pilots zo traag vanstart gaan. Het bedrijfsleven -MKB-Nederland en anderen in diehoek- roerden zeer de trom over de noodzaak van een dergelijktussenniveau, ook voor hun medewerkers. Feitelijk blijkt uit decijfers, dat van de gemonitorde deelnemers er nauwelijksenkele tientallen vanuit bedrijven, met steun van hunwerkgevers, zijn gaan studeren. Opnieuw lijkt hier merkbaar, dat inons land de arbeidsmarktpartijen wel veel kabaal maken over huninzet voor en het belang van LLL, maar de HO-instellingen in dewerkelijkheid niet al te zeer moeten rekenen op de daadkracht enernst waarmee het particulier bedrijfsleven de eigen woorden ookwaarmaakt. 

Eerst Veerman

De minister wil in dit licht meer en scherpergeëvalueerde pilots zien, voordat hij conclusies trekt. Dat betreftvooral de volgende aspecten:

  • De doorstroom van afgestudeerden naar een verwantebacheloropleiding
  • De arbeidsmarktdoorstroom
  • De bekendheid bij bedrijven en de communicatie tussen hbo enwerkgevers over de AD.
  • De studentenparticipatie.

De minister houdt deze slag ook om de arm omdat hij anders decommissie-Veerman op een cruciaal nieuw element van de HOaanbodontwikkeling en van de noodzakelijke impuls voorLevenLangLeren voor de voeten zou lopen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK