Terug naar het stenen tijdperk

Nieuws | de redactie
6 oktober 2009 | Betalen voor je tweets? Buma/Stemra denkt er serieus over. 'Regels uit het stenen tijdperk,' zegt CDA-Kamerlid en ScienceGuide-columnist Pieter Omtzigt en zorgde meteen voor Kamervragen.

Elke Hyvespagina heeft tegenwoordig wel een embedded filmpje ofeen ander fragment. Leuk om met je vrienden je favoriete muziek tedelen of te laten zien waar je van houdt. Tot mijn verrassing zieik dan ook dat Buma/Semra geld hiervoor wil vragen. Minimumtariefis €130, aldus het foldertje van de auteursrechtenorganisatie.

Dat kan nog een heel nare verrassing zijn voor bijvoorbeeldouders. Veel kinderen met zo’n pagina hebben zo’n fragmentjeon line staan om aan hun vrienden te laten zien waar ze van houden.Als Buma/Stemra dit echt van plan is, dan komen veel ouders nogvoor een vervelende verrassing te staan. En anders studerendNederland wel.

Ik vraag me af of in andere landen ook vergelijkbare regelingbestaan of dat we echt de enigen zijn die dit doen. Ben ookbenieuwd of een link naar een filmpje of fragment op twitter straksillegaal wordt. De Scienceguidenl-twitter wordt dan een’bleeder’! 

En de regels? Die zijn nog uit het stenen tijdperk. Ze gaanervan uit dat je hetzelfde filmpje het hele jaar op je site laatstaan. Internet is echt geen boek.

In ieder geval trekken collega Nicolien van Vroonhoven enik de staatssecretaris van Economische Zaken maar eens aan zijnjasje om te zien of hij dit een geniaal idee vindt of dathij – net als wij – maatregelen wil nemen zodat normale blogsen hyves sites niet onder dit soort maatregelen komt te vallen.

—————————

Vragen van de leden Omtzigt en Van Vroonhoven-Kok (beiden CDA)aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister vanJustitie
 

  1. Heeft u kennis genomen van het voornemen van Buma/Stemra omiedereen die een muziek fragment op zijn website heeft staan tenminste €130 in rekening te brengen? (www.nu.nl:Buma/Stemra wil geld voor muziekfilmpjes op blogs)
  2. Betekent dit dat ieder kind en jongere die op hyves een youtubefilmpje of iets dergelijks plaatst een rekening van ten minste €130zal krijgen van Buma/Stemra?
  3. Vindt u het gewenst dat het plaatsen van muziekfragmentjes envideoclips op privé en vriendensites hierbij de facto onmogelijkgemaakt wordt?
  4. Indien een kind van 8 jaar een muziekfragment op zijnhyves-site plaats, kunnen de ouders dan een rekening van €130verwachten van Buma/Stemra?
  5. Welk ander land ter wereld brengt op dit moment kosten inrekening voor het plaatsen van embedded youtube filmpjes en anderemuziekfragmenten op persoonlijke weblogs?
  6. Welke maatregelen zult u nemen om ervoor te zorgen dat BumaStemra in ieder geval bij niet-commerciele, kleine sites, zoalsblogs en hyves-pagina’s voor het beperkt plaatsen van fragmenten enembedded youtube filmpjes geen geld in rekening zal brengen?

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK