Terugkeer naar de basis van techniek

Nieuws | de redactie
27 oktober 2009 | Het is nodig de maakindustrie in Nederland te versterken, zegt lector Frank Rieck bij de opening van de RDM Campus in Rotterdam. “Productie in China wordt steeds duurder en brengt altijd communicatieproblemen met zich mee. Bovendien zul je onderhoud toch echt in Nederland moeten doen.”

Broedplaats en HBO in een monument

RDM Campus is min of meer bij toeval ontstaan. In 2005 zatalleen het Albeda College in de veel te grote fabriekshallen van23.000 m2. Na de opheffing van de RDM bedrijfsschoolwerden de gebouwen niet meer onderhouden. Het Albeda College wasvan plan er weg te gaan.

Juist in die tijd liet de Hogeschool Rotterdam vanwegeruimtegebrek haar blik vallen op de grote hallen in het hart van deRotterdamse haven. De hogeschool en het Albeda College sloegendaarop de handen ineen om van dit industriële monument eenopleidingsplaats te maken.

Obstakel was wel dat de hallen nog steeds veel te groot waren.Daarom werd besloten er een broedplaats van innovatie van te maken.In de hallen zou ruimte worden gecreëerd voor innovatievebedrijven. Die mogen er zitten zolang ze innovatief zijn en bereidzijn met studenten samen te werken.

Terug naar de basis

Het onderwijsconcept van RDM Campus is een terugkeer naar debasis van het techniekonderwijs. “Op de hts van vroeger leerdenleerlingen met hun handen werken en ook praktische vragen vanbedrijven te beantwoorden. De afgelopen jaren verdween dathelemaal. De overheid vond practica niet meer nodig, leerlingendachten dat ze alle informatie wel op het internet konden vinden”,aldus HR-lector Frank Rieck.

In de machinehallen zijn kassen gebouwd die als praktijklokalendienen. In een van de werkruimten kunnen studenten auto’sassembleren en deassembleren. In een andere ruimte kunnen studententesten wat de invloed is van brandstoffen op een auto, door middelvan een motor die alle soorten brandstof aankan en een rolband omintelligente auto’s veilig uit te proberen. Ook zijn er 60 lasboxenvoor lassers die het vak komen leren of zich komen bijscholen.

De afgelopen jaren zijn de oude machinehal en het directiegebouwvan de RDM voor ongeveer 30 miljoen euro verbouwd tot InnovationDock en Droogdok. Er werken 60 docenten die lesgeven aan 1000studenten. Men hoopt dat er nog eens 100 medewerkers van bedrijvenkomen te werken.

De eerste bedrijven hebben zich hier inmiddels gevestigd:Ampelmann bouwt een zelfstabiliserend platform voor gebruik op zee,Formula Zero houdt zich bezig met emissieloos racen op waterstof enPrometics is een atelier voor het ontwerp, engineering, bouw enassemblage van prototypen.

Donderdag verricht kroonprins Willem Alexander de officiëleopening. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK