Toch geen ‘Merkels Mondfahrt’

Nieuws | de redactie
23 oktober 2009 | Een verbluffend detail is uit het Duitse regeerakkoord gelekt. De plannen om voor 1,5 miljard een Duitse sonde rond de maan te laten vliegen, en zelfs een landing te proberen, zijn in de prullenbak beland. Angela Merkel is tegelijkertijd bezig haar krachtigste steunpilaren in haar nieuwe regering te plaatsen.

Nationale Bausteine

Merkels Mondfahrt werd dit voornemen al spottendgenoemd en in de coalitie van CDU en SPD afgehouden. Maarzowel de FDP als kanselier Angela Merkel zagen veel in eendergelijk prestigieus voornemen, dat de hightech en kennissectorzou moeten bevleugelen. Ook de Duitse ruimtevaartindustrie kan incrisistijden een impuls gebruiken.

“Deutschland sollte versuchen, in dem globalisierten Markt einestarke Position einzunehmen und sich durch ein eigenständigesProgramm zu positionieren”, zei minister Schavan “So sollte eindeutsches Mondprogramm zwar in den internationalen Kontexteingebettet sein, aber genügend nationale Bausteine haben.”

Der Mond sei “ein technologisches Sprungbrett für weitereMissionen ins All. Wenn es gelingt, eine nationale Mondmission zurealisieren, bei der wir die Wissenschaftlichkeit, innovativeTechnologie und gleichzeitig Missionskontrolle realisieren, dannkönnen wir damit die Fähigkeiten der deutschen Forschung undWirtschaft unter Beweis stellen.”

Wir fliegen nicht

De financiele specialisten hebben tijdens de onderhandelingenover de noodzakelijke besparingen op de staatshuishouding eenstokje gestoken voor dit grootse plan. “Wir fliegen nicht zumMond,” zeiden zij droogjes.

Hoe serieus Merkel de signalen over de staatsuitgaven neemt,blijkt uit het bericht dat haar voorganger als CDU-leider enkrachtfiguur in haar vorige kabinet, Wolfgang Schauble, verrassendde post van minister van Financien overneemt. De 67-jarige Schaublewas eerder genoemd als de nieuwe sterke man voor de EuropeseCommissie.

Hij behoort tot de belangrijkste mensen uit de recente Duitsegeschiedenis, omdat hij voor kanselier Kohl het verdragonderhandelde dat tot de Duitse hereniging leidde. Meest bekend ishij echter wel omdat hij na een bijna dodelijke aanslag op zijnleven het ministerschap van Binnenlandse Zaken weer op zich nam envanuit zijn rolstoel onverdroten doorregeerde.

Beter dan Abwrack-premie

De industrie en wetenschap is niet blij met dit signaal vanzuinigheid. Men wijst er fijntjes op dat de budgetinschatting van1,5 miljard uitgesmeerd over 6 jaar heel wat minder is en quainnovatie meer oplevert dan de 5 miljard die in een jaar isopgesoupeerd voor de ‘ Abwrack’-premie voor autoaanschaf.

Zo komt er voorlopig niets van een 21e eeuwse editie van delegendarische film van Fritz Lang uit 1929, ‘Die Frau im Mond’.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK