Vrouw leidt Erasmus

Nieuws | de redactie
28 oktober 2009 | De Erasmus Universiteit krijgt een nieuwe collevoorzitter: Pauline van der Meer Mohr. Rotterdam is daarmee na Utrecht de tweede stad met een vrouw als universitaire voorzitter. En net als Utrecht (UU en HU) kent de havenstad dan twee HO-instellingen met een vrouw aan de top: Codarts en EUR.

Van der Meer Mohr volgt Jan Willem Oosterwijk op die zijnfunctie ter beschikking stelt wegens ziekte. Oosterwijk blijft aanals adviseur van het College.

Eeuwfeest 2013

Pauline van der Meer Mohr zegt over haar nieuwe baan: “Onzeuniversiteit heeft alles in zich om tot de internationale top tegaan behoren. Ik zie uit naar de samenwerking met mijn toekomstigecollega’s in alle geledingen van de EUR om gezamenlijk het grotepotentieel te realiseren. In de aanloop naar het eeuwfeest  in2013 is het een voorrecht om de voorzittersfunctie te mogenvervullen.”

Pauline van der Meer Mohr studeerde rechten aan de EUR en aanhet Europees Universitair Instituut te Florence. Zij werkte bij deKoninklijke/Shell Groep in verschillende juridische en managementfuncties, waaronder als lid van de directie van de NederlandseAardolie Maatschappij (NAM). In 2004 werd zij benoemd tot GroupHuman Resources Director van TNT.

In 2006 werd zij benoemd tot Directeur Generaal en hoofd HumanResources bij ABN AMRO bank, een functie die zij vervulde tot april2008. Zij verliet de bank in 2008 en startte haar eigenadviespraktijk Amstelbridge Human Capital Strategies. In 2008haalde Pauline van der Meer Mohr bovendien een cum laude Mastersgraad in Advanced Dispute Resolution aan de Universiteit vanAmsterdam. De nieuwe EUR-voorzitter is ook commissaris bijASML.

Erasmus en Venus

Dat de EUR een vrouw als voorzitter krijgt heeft cultuurhistorischwel enige attractie. Erasmus zei dat hij ‘Venus nooit heeftgediend,’ maar lieten vrouwen hem koud? Om Erasmus’ opinies overvrouwen en vrouwelijkheid te belichten organiseerde EUR-profJan van Herwaarden eerder dit ‘Erasmusjaar’ een symposium.

Prof.dr. Agnes Steller ging daarbij in op het thema ‘devrouw in de humanistenwereld’ en prof.dr. Jan Bloemendaal sprakover Erasmus’ visie op de vrouw in de religie.

Ook besprak dr. Ari Wesseling Erasmus’ beoordeling van vrouwen inde Colloquia/Gesprekken en ging dr. Petty Bange in op zijnvrouwbeeld in de Lof der Zotheid. Ook kwam de waardering vanErasmus voor bijzondere vrouwen aan de orde, met name zijnverstandhouding tot Maria van Hongarije, de tante van keizer KarelV, die als een soort mede-regentes tot de machtigste envetrstandigste heersers van europa werd gerekend.

De serie lezingen werd afgesloten met een verhaal waarin Erasmusmannelijkheid centraal stond.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK