Wetsus start lectoraten

Nieuws | de redactie
6 oktober 2009 | Het toptech instituut voor watertechnologie Wetsus gaat met een reeks hogescholen en bedrijven een reeks lectoren aan het werk zetten. Naast R&D wil men nadrukkelijk ook praktijkgericht onderzoek en onderwijsvernieuwing van PO tot en met HBO in gang zetten. De NHL, Zeeland, Saxion en HAS zijn de partners daarbij.

Wetenschappelijk directeur prof Cees Buisman vertelde aanScienceGuide dat met de nieuwe reeks lectoraten zowel decurriculumvernieuwing en -profilering bij de betrokken hogescholen,als het promotiebeleid aldaar een impuls zullen krijgen. “Docentenen medewerkers van deze instellingen zullen bij Wetsus gaan promoveren in de verschillende disciplines die wijkunnen bieden. Daartoe is inmiddels een convenant met de NHLgesloten en van de Hogeschool Zeeland is al iemand bezig met zijnpromotietraject”

Wetsus biedt bovendien het enige technisch gerichteresearchmastertraject buiten de universiteitssteden. Daartoe wordsamengewerkt met de biotechnische en chemische opleidingen van deUTwente, RUG en Wageningen. “Hoe verder een aio van zijn prof is,hoe interdisciplinairder zij en hij wordt,” zegt Buismanapodictisch.

Daarom brengt hij inmiddels 19 disciplines en 80 bedrijvenbijeen in Leeuwarden en trekt hiermee promovendi uit heel Europa.”Wij zijn als staf de makelaar van kennis en talent tussen deverschillende disciplines. Zo leren de aio’s de taal van anderewetenschapsgebieden en dat biedt heel nieuwe inspiratiebronnen eninzichten. Via hen komen die nieuwe ervaring en blikveldenvervolgens weer bij hun hoogleraren terecht.”

Dat bètatechnische studies te weinig mensen trekken, en alhelemaal te weinig vrouwen, is ook een zorg van Wetsus. Men weetzelf inmiddels 50 % vrouwelijke promovendi te trekken en de helftvan de studenten komt van buiten ons land, vooral uit de rest vanEuropa.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK