Amsterdam ongeëmancipeerd

Nieuws | de redactie
4 november 2009 | De Commissie Gelijke Behandeling gispt de UvA over haar 'vage, zelfs tegenstrijdige en schuivende selectiecriteria' bij de afwijzing van een vrouwelijke hoogleraarkandidaat in de economie. In een faculteit waar net 6% van profs een vrouw is. De betrokken kandidate, Edith Kuiper, is intussen weg bij de UvA. Ze kon een functie krijgen aan The State University of New York.

Volgens Kuiper is ze afgewezen omdat ze vrouw is. ‘Ik heb jarenvoor de faculteit gewerkt en toen er een vacature ontstond, kreegik die via het informele circuit toegewezen. Ik ben vervolgens opvakantie gegaan en daarna hoorde ik dat ik helemaal niet op gesprekhoefde te komen,’ zo vertelt zij aan Folia.

Kuiper diende een interne klacht in, zonder resultaat. Ik wasdaar erg teleurgesteld over, en voelde me niet serieus genomen.Omdat het als vrouw al ongekend lastig is om op hogere posities tekomen, besloot in naar de rechter -in dit geval de CommissieGelijke Behandeling- te stappen.’ Ze won. 

De UvA laat in een reactie weten dat gekozen is voor de bestekandidaat. ‘Mevrouw Kuiper is niet afgewezen omdat ze vrouw is. Dekritiek dat de selectiecriteria vaag, tegenstrijdig en schuivendzouden zijn, trekken we ons wel aan.’ zegt dewoordvoerder.

Volgens Kuiper is de hele procedure zeer slordig verlopen. ‘Erwas van te voren geen profiel opgesteld; tijdens de gesprekken waser niemand van  de afdeling Personeel en Organisatie aanwezig,en de commissie bestond louter uit mannen. Uiteindelijk wordt hetmeestal een kandidaat uit het netwerk van een van de mannen uit desollicitatiecommissie.’

Slechts 6,5 procent van de hoogleraren aan de FEB is volgensKuiper vrouw. ‘De vakgroep is leuk en ik heb ook niet gehandeld uitrancune. Feit is dat zelfs bij de UvA mensen in bepaaldetraps lopen waardoor vrouwen achtergesteld worden. Dereden is simpel: er is geen aandacht voor vrouwen en er geen beleidvoor vrouwen met alle gevolgen van dien. Met deze actie wilde ikaan de bel trekken.’  

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK