Belarus: de beul bekent

Nieuws | de redactie
23 november 2009 | “Wie de ontwikkeling volgt en 'Het executiecommando' leest, weet het zeker: Belarus is het zwarte gat van Europa. Hier behoren bedrog, corruptie, manipulatie, onderdrukking, marteling en moord tot de alledaagse werkelijkheid,” aldus een geschokte Hans van Baalen.

Beul herinnert zich

De auteur van deze onthutsende memoires, Oleg Alkaev, speelde eensleutelrol in het gevangeniswezen van de Sovjet-Unie en later indat van dictator Loekasjenko. Hij dacht dat hij de burgerbevolkingeen dienst bewees, want ‘hij voerde toch alleen de vonnissen van derechtsstaat uit?’

Pas later drong tot hem door, dat hij een werktuig was in dehanden van ‘de laatste tirannie in Europa’. 20 jaar na de val vande Muur gaat in Belarus het leven nog gewoon door alsof Stalin enBreznjew achter de knoppen zitten en dat in een direct buurland vande EU. “De laatste hardvochtige dictatuur met bedrog,corruptie, manipulatie, onderdrukking, marteling en moord,” zoalsEuroparlementariër Van Baalen het beschrijft.

Dochter van verdwenen minister

Bij de boekpresentatie door Alkaev aan Van Baalen spreekt- om half 5 in Dudok aan de Hofweg te Den Haag – prof. Antonvan Kalmthout, hoogleraar strafrecht aan de UvT en Nederlandsafgevaardigde in de Commission for the Prevention of Torture andInhuman and Degrading Treatment or Punishment (CPT). Aanwezig isook een dochter van een van de slachtofers van het régime vanLoekasjenko: de in 1999 verdwenen minister van Binnenlandse ZakenYury Zakharenko. U vindt meer over het boek, inclusief bestelknophier.

De recenserende beschouwing van prof Van Kalmthout leest u hier. Een speciale pagina ‘Buren’ van ScienceGuide biedt onder meer uitgebreide documentatie over desituatie in in een speciale rubriek gewijd aan Belarus en demeedogenloze onderdrukking van studenten, scholieren, mensen in hethoger onderwijs en andere ‘dissidenten’.

Enkele belangrijke stukken van de voorbije jaren:

-de nieuwe extra druk vanuit de EU op het régime om de mensenrechten te respecteren en de weigeringte zwichten voor schijnconcessies door Loekasjenko

-het gesprek van minister Verhagen met de net vrijgelaten dissident en presidentskandidaat Kazulin

-het aangrijpende interview met zijn vrouw Irina, die tot haar vroege dood streed voor zijn vrijlating endaarover en over het verzet van de studenten in haar land metScienceGuide sprak.

-Angela Merkels krachtige en zeer persoonlijke woorden over deonderdrukking en het verzet in Wit Rusland, op vragen inStraatsburg van ScienceGuide-columnist Pieter Omtzigt: “Ikweet uit mijn eigen verleden, dat dit op een dag zal worden bekroond.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK