Finland leidend in nieuwe EU-Commissie

Nieuws | de redactie
27 november 2009 | Finland en Ierland slaan toe. Olli Rehn, de Finse Eurocommissaris met zware economie-portefeuilles, wordt ook de trekker van de 'post-Lissabon agenda' van de EU. Die moet tot 2020 Europa omvormen tot 'dé groene kenniseconomie'. De nieuwe Eurocommissaris voor R&D en Innovatie is Maire Geoghegan-Quinn, die bijna de eerste vrouwelijke premier van Ierland was.

De Ierse commissaris zat kort op het ministerie van Onderwijs,maar maakte later vooral naam als hervormer van het justitiewezenen de wet- en regelgeving. Na een tijd als bestuurder van denationale luchtvaartmaatschappij Aer Lingus was zij zeven jaar langlid van het hof van auditoren van de EU.

Olli Rehn was een belangrijk economisch adviseur van de Finseregering en Professor and Director of Research, Department ofPolitical Science & Centre for European Studies inHelsinki. Als commissarisvoor de uitbreiding van de Unie werdhij een van de steunpilaren van Barroso. En gelet op de rolemodelpositie van Finland als kenniseconomie is de benoeming van Rehn eenduidelijk eerbewijs aan de impact van dit land in de EU.

De portefeuille onderwijs gaat naar Androulla Vassiliou, een soort Hillary Clinton van de MiddellandseZee. Zij was juriste na een studie in Londen en gaf haar werk indit vak op toen haar man gekozen werd tot president van het eilandCyprus. ‘As First Lady she has been very active in social, culturaland other fields, for many years actively involved in the work ofthe United Nations. In 1991, she was elected President of the WorldFederation of United Nations Associations and she was re-elected tothis position for two terms.’

Haar man zorgde ervoor dat hun land kon toetreden tot de EU. Nazijn presidentschap werd zij parlementslid voor de liberale partijen vice-voorzitter van de Europese liberalen. In de vorigezittingstermijn van Barroso werd Vassiliou aangewezen totEU-commissaris voor gezondheidszorg.