‘Fout’ of spion
Chemicus dr. J. Reiding stelt nu na archiefonderzoek dat hetbeeld van Debye zou moeten worden bijgesteld. Hij haalde hetAmerikaanse persoonlijke archief van Debye uit Maastricht naar deUtrechtse universiteitsbibliotheek en vond aanwijzingen dat Debyein contact stond met Paul Rosbaud.
Deze chemicus was vanaf 1933 actief voor MI6, de Britse geheimedienst, in Nazi-Duitsland. Debye verkeerde in die jaren in dehoogste kringen in Berlijn als chef van de gezaghebbende DeutschePhysikalische Gesellschaft en volgens Reiding zou hij alleen aldaarom een ideale informatiebron voor Rosbaud geweest kunnen zijn,zo meldt de Volkskrant.
De naam van Debye was in ons land decennia verbonden aanhoogwaardige wetenschappelijke instituten. Na ophef over zijn tijdin Berlijn na 1933 ontstond een debat of dit wel acceptabel was.Zijn pogingen het wetenschappelijk werk en bedrijf te vrijwaren vanal te veel interventies door de nieuwe machthebbers van die jarendaar, werden nu toch vaker als hele of halve collaboratie gezien,dan als naïviteit bij het begin van de nieuweheerschappij.
Het ‘naoorlogs verzet’ was dan ook weer volop te horen. Binnen deUM en UU ontstonden dan ook discussies over de naamgeving van dedesbetreffende instituten en ook het NIOD deed een duit in hetzakje. Een besluit de naam van het Debye-instituut te wijzigen werdin Utrecht zelfs teruggedraaid.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap