Hasj maakt brein tot chaos

Nieuws | de redactie
13 november 2009 | Stickies roken, dat moet kunnen, toch? Nou nee. Na het roken van cannabis gaan hersengolven bij de mens chaotisch door elkaar lopen.

Dat blijkt uit onderzoek van psychofarmacologen van de UU en hetRIVM. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in hetwetenschappelijke tijdschrift Journal of CognitiveNeuroscience. In het werkgeheugen wordt informatietijdelijk opgeslagen. Mensen gebruiken deze functie van de hersenenbijvoorbeeld bij het intoetsen van een telefoonnummer dat ze nethebben gehoord.

Dat het werkgeheugen van de hersenen verslechtert na gebruik vancannabis, was al bekend, maar nog niet waarom. De bevindingendragen bij aan een beter begrip van de psychologische functies ende rol van de hersenen hierbij.

Chaos in het brein

Door het meten van hersengolven op de schedel vancannabisgebruikers, kwamen de onderzoekers erachter dat dezogenaamde thèta-golven van de hersenen meer door elkaar gingenlopen. De chaos in deze golven bleek samen te hangen met de afnamevan het werkgeheugen van de proefpersonen.

De informatie in dit geheugen wordt namelijk telkens herhaald in detijd tussen twee pieken van de thèta-golven. Door het wegvallen vanduidelijke pieken na het gebruik van cannabis werkt hetwerkgeheugen minder goed.

Cijferrijtjes

De onderzoekers lieten vrijwilligers na het roken van een zeersterke joint een kort rijtje cijfers onthouden, waarna hen werdgevraagd of een bepaald getal in het rijtje voorkwam. Deproefpersonen hadden in hun roes tot twee keer zo lang nodig voordeze test.

Dit is de eerste keer dat bij mensen is aangetoond dat thèta-golvenin de pas moeten lopen voor een efficiënte werking van hetwerkgeheugen. De thèta-golven, die een snelheid van 4 tot 8 golvenper seconde hebben, worden ook vaak gemeten tijdens lichteslaap.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK