Meer toezicht op gasthoogleraarschap

Nieuws | de redactie
16 november 2009 | Het CvB van de Erasmus Universiteit heeft lering getrokken uit de kwestie-Ramadan. Het toezicht op de gasthoogleraarschappen moet beter, want “we hebben destijds niet alle gevolgen van het aanbod van de gemeente overzien”, zo geeft rector Henk Schmidt toe.

Het gedwongen vertrek van professor Tariq Ramadan alsgasthoogleraar aan de Erasmus Universiteit deze zomer heeft veelstof doen opwaaien. In menige column en ingezonden brief werd desuggestie gewekt dat dit een aantasting zou betekenen van deacademische vrijheid.

Tijdens een discussie in de universiteitsraad wees rectorSchmidt deze kritiek nogmaals van de hand. Hij noemde het’tragisch’ om te denken dat het CvB de academische vrijheid geweldzou hebben aangedaan. “Terwijl wij in maart dit jaar Ramadan noghebben verdedigd na de aantijgingen door de Gay Krant. Hetgaat echter om de academische geloofwaardigheid en die werdaangetast door Ramadans werk voor het Iraanse Press TV. Engeloofwaardigheid is het kostbaarste wat je hebt alswetenschapper.”

Maar de universiteit gaat wel de procedures rond hetgasthoogleraarschap aanscherpen. Op bijzondere hoogleraarschappenwordt nu al via stichtingen toezicht gehouden. Een vergelijkbareconstructie wordt voortaan ook ingezet als ‘filter’ tussengasthoogleraar en geldgever, zo heeft het College van Bestuuraangekondigd.

Bron: Erasmus Magazine


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK