Metaalmoeheid

Nieuws | de redactie
3 november 2009 | Jarenlang moest de Russische stad Chelyabinsk van een miljoen inwoners het hebben van de metaalindustrie, maar de verwachting is nu dat men die aan China en India gaat verliezen. Wat nu? De universiteit werkt er samen met de HAN. Voor het leren van koopmansgeest moet je namelijk in Holland zijn.

Waar velen onder ons niet van op de hoogte zijn is de enormemarktpotentie die onze voormalige grote broer Rusland te biedenheeft. Neem nou een stadje als Chelyabinsk – bij Moskou rechtsaf -nooit van gehoord, maar wél meer dan een miljoen inwoners. Dezestad moest het jarenlang van de metaalindustrie hebben, maar deverwachting is dat ze de strijd met China en India op den duurzullen verliezen. Tijd voor wat anders. Tijd voor eh,ondernemersgeest.

´Het is logisch dat wij met onze kennis te hulpschieten´


Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe breng je eenregionaal volk van voornamelijk metaalverwerkers van de ene op deandere dag ondernemersgeest bij? Daar hebben we het Centrum voorOndernemerschap voor.´De state university van Chelyabinsk is eenpartner van de faculteit Economie van de HAN´, legt Jan Jansen,coördinator Technische Bedrijfskunde en direct betrokkene, uit.´Het is logisch dat wij onze partner met onze kennis te hulpschieten.´

In de uitgestrekte gebieden rond Chelyabinsk, waar het werkvoornamelijk uit zware industrie bestond, heeft men weinig tot geenervaring met westerse ondernemersvaardigheden. ‘Dat moetveranderen´, zegt Jansen. ´De universiteit vindt dat wij eenaantrekkelijk model hebben: een centrum voor ondernemerschapgeïntegreerd in het onderwijs, met als opvallend project onder meerde student company: studenten die een jaar lang een echteonderneming runnen en een product of dienst aan de man proberen tebrengen.´

Zwijgzame Rus 

Hoe ga je de kennis van zaken van het CvO naar een gebiedverplaatsen op zo´n 4000 kilometer ten oosten van Arnhem? Je haalttwee onlangs afgestudeerde Russische docenten economie naar Arnhemen leert hen alles op het gebied van midden- en kleinbedrijf,businessplannen, financiële jaarverslagen, de heleondernemersrataplan. En je laat ze meedoen in een student company,om aan den lijve te ondervinden hoe het is om een onderneming terunnen.

Dat valt nog niet mee, vinden de mannen. Vooral de taal lijkt eenbarrière te zijn. Een van de twee, Egor Pashnin, wil wel iets overhet product vertellen dat zijn teamgenoten aan de man gaan brengen.´Het gaat om de bike tracer, een apparaat waarmee je je fiets kuntopsporen als je hem in een fietsenstalling tussen honderden anderefietsen niet meer kunt vinden.´

Helaas gaat Egor de verkoop van het product zelf niet meemaken.Rond de tijd dat de student company de markt op gaat, zijn Egor encollega Dennis Khuzhin alweer terug in Chelyabinsk. Dennis doet watgeheimzinnig over het product waar zijn company mee de markt opgaat. Iets te veel spionagefilms gezien? ´Ik weet niet zeker of iker al over mag vertellen. We zijn bezig met een patentaanvraag, dusverder zeg ik maar niks.´

Fenomeen 

De jonge Russen beamen dat het economische klimaat in hun stadverandert en dat er weinig middenstand is. Met deopgedane kennis gaan de twee aan het eind van het jaar terugnaar Chelyabinsk om op de universiteit hun eigen centrum voorondernemerschap op te zetten. Niet alleen willen ze het fenomeenstudent company in Rusland introduceren, maar ook het CertificaatOndernemerschap. De bedoeling van dit certificaat is dat je er inheel Rusland een bedrijf mee kunt beginnen. 

Aangezien het CvO een internationale doelstelling heeft, past ditproject perfect in het straatje van het centrum. De Russische marktis natuurlijk voor het Gelderse bedrijfsleven een prima afzetmarkten het CvO heeft de juiste contacten. Daarnaast is het een kwestievan tijd voordat het onderwijsmodel van het CvO ook wat op gaatleveren in Rusland, te beginnen in Chelyabinsk.

Herman van Deutekom, Sensor


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK