Fluffy bijt niet

Nieuws | de redactie
3 december 2009 | Premier Balkenende bleef staan terwijl Fluffy kwispelde. Het robothondje van de Rotterdamse hbo-studenten sloeg aan, niet letterlijk gelukkig.

Elvira, Arie, Yosuf, Edwin en Hazim pakten meteen degelegenheid. Ze lieten de premier hun robot Fluffy zien, verteldenover hoe ze zoiets maken en wat ze er mee doen. In hun curriculumtechnische informatica is dit een vast onderdeel: zelf lerenontwerpen en maken van zulke robots. De docente Ans Sarianamual zeidaarover: “Als een student dat project leuk vindt, of een scholierdaar bij ons op af komt, dan weten we dat het ook goed zit met derest van de studie.”   

Balkenende wilde weten waar Fluffy voor gebruikt werd. Toch nietalleen om virtueel uit te laten? Elvira legde monter uit dat hijals demonstratiemodel en als leerdoel ingezet wordt. “Er is ook eendigitale versie! Scholieren kunnen daar dan zelf mee werken als wijhem hebben laten zien bij hen in de klas op een open dag en zo. Danmoeten ze wel heel precies zijn, want anders werktie niet. Ben jedat niet, dan moet je dat wel even leren.”

De premier zei dat hij dat herkende. “Techniek moet je lerenproeven. Je moet soms over je eigen grens en terughoudendheid heenstappen als het om techniek gaat.” In zijn jeugd had hij zijnbroers altijd de technische lego laten doen.”Niks voor mij, wasmijn houding.”

“Ik was een beetje technofoob, denk ik nu.” Dat veranderde toenzijn dochter Amélie een kleuter werd. “Sindsdien moet ik wel! Alswe dan samen meccannoo speelgoed en dat soort dingen in elkaarzetten dan word je bijna verrast door jezelf. Ik kan meer dan ikwist of wou geloven. Dat weet ik nu, dankzij mijn dochtertje. Zo’nworkshop als jullie aan scholieren geven, die krijg ik als het warethuis.”

Fluffy1Fluffy2


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK