Het beste van de jeugd

Nieuws | de redactie
10 december 2009 | Het negatieve beeld van de 'Grenzeloze Generatie' pakt verkeerd uit als we niet heel goed nadenken over wat jongeren beweegt of tot beweging aanzet. Zowel afstomping als radicalisering zijn symptomen van een cultuur die niet goed raad weet met hun idealen, aldus VU-promovendus Stijn Sieckelinck.

Steeds vaker wordt in de reactie op het wegvallen van grenzenopvoeding herleid tot het bijbrengen van juiste omgangsvormenzonder meer. Maar deze eenzijdige focus op autoriteit isachterhaald en dient aangevuld met aandacht voor ‘idealen’, heelspecifieke waarden die een perspectief bieden. Opvoeding enonderwijs moeten er immers ook op gericht zijn jongeren te lerenergens om geven en ergens voor staan. Zo komen ze veel sneller inbeweging dan door dwang. 

Met het proefschrift Het beste van de jeugd. Eenwijsgerig-pedagogisch perspectief op jongeren en hunideal(ism)en wil hij 11 december promoveren aan de VrijeUniversiteit. Het pedagogische antwoord op de uitdagingen die dejeugd ons stelt mag niet worden geregeerd door angst voor sterkeovertuigingen. Al maken jongeren het nog zo bont, pedagogischeprofessionals moeten erop gericht blijven het beste van de jeugdnaar boven te halen.

“We moeten jongeren perspectieven bieden, ervoor zorgen datjongeren redenen hebben om niet steeds de kortste weg naar genot tekiezen. Zo komen de aanbevelingen van Motivaction als een boemerangterug in de samenleving: het is aan ons om jongeren te begeleidenin hun ontdekking van de grenzeloze wereld, niet alleen doorgrenzen te stellen, maar ook door te laten zien wat het leven demoeite waard maakt.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK