Miljarden van Sarkozy voor kennis

Nieuws | de redactie
9 december 2009 | Obama, Merkel, Finland, Korea en nu ook Frankrijk: president Sarkozy gaat massief investeren in kennis. Het rapport van twee oud-premiers met een nieuwe nationale strategie voor investeringsprioriteiten gaat uit van 22 miljard euro extra voor hoger onderwijs en R&D.

Hij zei op bezoek bij een innovatiecentrum in de Elzas dat hijdeze voorzet zal volgen. “U zult niet teleurgesteld zijn.” Debedragen zullen niet pondspondsgewijs verdeeld worden, merktepresident daarbij op. Hij wil vooral die onderzoekers enkenniscentra helpen die voor goede dingen geld zoeken maar nietkunnen krijgen.

“Er zijn er ook die niet eens zoeken,” sneerde hij tussendoor. Aleerder had hij de woede van wetenschappers op de hals gehaald doorhen lethargie te verwijten.

Het rapport-Rocard/Juppe bevat onder meer 10 miljard voor deconsolidatie van de kwaliteit van de kennisinfrastructuur voor hetonderzoek, een half miljard voor de stimulering van beta-talent metname onder meisjes, en miljarden investeringen in ruimtevaarttechnologie, schone autotechnologie, biobrandstoffen en ICT. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK